Как да изненадаме гостите си на масата

Без значение от повода – рожден ден, имен ден, годишнина или друг празник, трябва да го отпразнувате подобаващо. Около всичките вълнения и приготовления съпътстващи празника, обаче не трябва да забравяте за това с какво ще изненадате гостите си на масата.

На първо място, обаче трябва да се погрижите за красивата подредба на масата. Чиниите трябва да подредите според броя на гостите, а салфетките поставете сгънати върху чиниите. От дясната страна на чинията сложете ножа с острието навън, супената лъжица и ножа за риба. От лявата – обикновено вилица и вилицата за риба. Пред чинията, е мястото на ножчетата и лъжичките за десерта. Чашите подредете отляво на дясно: голяма чаша за вода или безалкохолно, средна чаша за червено вино, по-малка чаша за бяло вино или чаша за шампанско, малка чаша за вода или ракия. Черният пипер и солта подредете по права линия на масата, за да могат да се ползва от всички хора на масата. Не, е препоръчително да слагате вази с цветя на масата – те само пречат на хората да си общуват.

Освен с подредбата на масата, обаче трябва да си помислите и за менюто, с което ще сюрпризирате гостите си, тъй като колкото и красивата да, е масата все пак върху нея се очаква да бъде сервирана храна. Обаче не каква да, е храна, а такава, с каквато да направите желаното впечатление и следващия път, когато хората, които сте поканили Ви дойдат на гостите да питат дали случайно не, е останало от вкусотиите, които сте им предложили миналия път. Ето няколко рецепти, с които бихте задоволили дори най-претенциозните и взискателни гости.

Желирано консоме „Опера“

Продукти за 10 порции: 1 килограм говеждо месо, 1 кокошка, 4 моркова, 2 репи, 2 стръка праз, магданоз, 1 глава лук, набодена с карамфилче, стрък целина, черен пипер и сол.

Начин на приготвяне: Измитото месо от двата вида нарязваме на парчета и слагаме в тенджера с 2,5 литра вода. Оставяме да кипне, обираме пяната и варим на тих огън при открехнат капак в продължение на 4 часа заедно със зеленчуците и подправките. Когато всичко се, е сварило добре, прецеждаме бульона и го наливаме в големи чаши. Сервираме го горещ, а месото използваме за приготвяне на други ястия.

Шарлота с портокали

Продукти за 6 порции: 1 готов блат, 3 портокала с тънка кора, 500 грама захар, 200 грама нишесте, 175 грама сметана, 2 с.л. мляко, 1 чашка портокалов ликьор, желе от малини, 1 ванилия, 4 с.л. пудра захар.

Начин на приготвяне: Сипваме в тенджера 750 мл вода и 400 грама захар и слагаме на огъня да заври. Портокалите измиваме и нарязваме с кората на много тънки филийки. Пускаме ги във врящия сироп и ги оставяме да врат около 2 часа, след което ги изваждаме, като ги оставяме една нощ да изстинат и да се отцедят.