Какъв компютър да изберем

Що се отнася до избора на компютър, разнообразието е огромно и човек, който няма познания в сферата на хардуер и софтуер, ще разчита на естетическия вид на устройството. Този вариант не е  за предпочитане, тъй като в доста случаи, компютърът е много добър, но само на външен вид.

Преди години, можехме да си позволим само компютърна конфигурация, тъй като цените на лаптопите бяха изключително високи, а за таблети дори човек не можеше да си помисли! – Не съществуваха все още.

Е, в 21-ви век, в модерния свят, имаме възможност да избираме между четири вида, можещи да се нарекат „компютри“. Това са компютърни конфигурации, лаптопи, таблети и смартфони. Всички те разполагат с операционна система, с тях може да се „браузва“ в интернет и да се използват определен тип софтуерни програми. И все пак, когато трябва да „купим“, започваме да си задаваме въпроса: „Кой продукт да избера?“

Компютърни конфигурации – те са много подходящи за работа в дома или офиса. За да се използват е необходимо постоянно да са свързани с електрическата мрежа. Мониторите могат да бъдат, както 15-инчови, така и 19 и т.н. Имате възможност само да изберете RAM паметта, хард диска, процесора и др., чрез които да „подкарате“ новия си компютър, но за целта, трябва да имате познания в тази област, за да направите правилната конфигурация. И все пак за тези, които нямат представа що е това хардуер или софтуер, в магазините за компютри се предлагат готови решения. Има много добри компютри, които са доста мощни и и могат да издържат на много голяма натоварване, но цената – тя също е висока.

Лаптопи – въпреки, че преди не можеха да заместят напълно персоналните компютри, то с напредването на технологиите, вече е възможно. Лаптопите са много по-удобни от персоналните компютри, особено ако се използват от хора със забързано ежедневие, които се нуждаят постоянно от компютър „под ръка“. По специфика, спокойно могат да се съревновават с компютрите. Единствения недостатък е продължителността на батерията. При повечето лаптопи, в началото батерията издържа средно от 3-5 часа, но след няколко месеца до 1-2 години, издръжливостта пада до минимум и се налага лаптопа да стои постоянно включен, което е минус. Все пак, има и лаптопи, чиято батерия издържа над 10 часа, но цената им е доста висока.

Таблети – Възможно е да притежават същите функции като лаптопа. Единствения недостатък е по-малкото памет, с която разполагат, както и факта, че не разполагат с устройство за записване на дискове, тъй като са малки и компактни. Могат да се използват за забавление и от части за работа. Перфектното решение, ако пътувате много, защото таблетите са изключително лесно преносими и удобни за ползване.

Със смартфоните получавате мини компютър и телефон – 2 в 1. Разбира се, функциите при смартфона са доста по-малко, отколкото при персоналните компютри, лаптопите или таблетите.

За да изберете правилното устройство, първо трябва да разберете с каква цел ще го използвате и на какво натоварване ще е подложено, за да направите възможно най-добрия избор!