Кактус на Щраус(Ciestocactus strausii)

Кактусът на Щраус(Ciestocactus strausii) има стройно цилиндрично стъбло, осеяно със стотици тънки бели бодли: при набождане, е трудно да се извадят от кожата. Идва от полупустинните области на Америка. Бодливият му ствол се дължи на стремежа към запазване на всяка капка влага и на необходимостта да бъдат държани настрана евентуални противници, застрашаващи водното му равновесие.

От пролетта до есента му, е нужна температура от около 10-15 градуса, а през зимата от 7-10 градуса. Прекалената топлина зимно време може да развали формата на ствола. Добре огрятият перваз на прозорец с южно изложение, е отлично място за кактуса на Щраус, особено през зимата. През горещия сезон, обаче, е по-хубаво да му се намери полусянка.

С наближаването на растежния сезон, поливанията трябва да зачестят. Между април и юни, както влажността, така и количеството на водата се увеличават, като се полива единствено с хладка вода, и то при –вече изсъхнала почва. В средата на лятото, поливанията се разреждат, а след средата на октомври, почвата се поставя почти постоянно суха, като й се сипва толкова вода, колкото да не се отпусне стъблото.

Свежият въздух, е от жизнено значение за здравето на растението и отворените прозорци през лятото много му помагат. За по-голямата част от кактусите, е изключение, поради което този начин за поддържане на влажността, е истински благодат.

Тори се веднъж месечно през топлия сезон с хранителни вещества с високо съдържание на калиев карбонат. Пресажда се всяка пролет на две части високохумусна почва се слага 1 част едър пясък. Ако растението, е възрастно, е по-добре да се смени повърхностния слой на почвата.

Съвети за отглеждането му:

Кактусите са трудни за преместване, поради твърдите си или четинести бодли, които се забиват в кожата и причинят неприятни дразнения. Затова преди да се извади от саксията се препоръчва:
– Да бъде обвит в листа хартия и да се хване откъм върха, като дръжка
– Увитото стъбло да се държи с едната ръка, а саксията да се измъкне с другата, но без да се упражнява сила, за да не се счупи растението.