Какво трябва да направим за да бъдем лидери в дадена област?

Успешен бизнес? Или какво трябва да направим за да бъдем лидери в областта, в която се занимаваме?

Синтез към ключа за успех… или съвети от непрофесионалисти…. Със сигурност в настоящата статия няма да открием Философския камък, или тайната на Египетските пирамиди. Ще се опитаме да дадем няколко практични съвета, които биха били полезни за развитието на Вашия бизнес, за повишаване на интереса на клиентите (надяваме се за привличането на нови такива) към областта в която се занимавате и предлагането на услугите от Вас.

Ето няколко прости, но съществени правила или сентенции, които със сигурност ако не друго ще Ви накарат да се замислите, а ако съумеете да ги изпълнявате, то това би Ви донесло само позитиви.

Лидер в услугите„Клиентът винаги е прав“ – клише или не, това е повече от факт. Основата на всяка успешна компания и развитието й се гради именно на това основно правило. Всяка фирма генерира оборота, печалбата си и разрастването си като цяло именно на потреблението. Колкото повече потребители и то доволни от това, което предлагаме, толкова повече гаранция имаме, че компанията ни върви в правилната посока.

Бъдете честни със себе си и с останалите – едно основно правило, което не е излишно да си припомняме от време на време. Както очакваме и би ни било приятно да се отнасят към нас, така би било редно и ние да се обръщаме към другите. Така, че давайте смело. Какъвто и да е продуктът или услугата винаги ще има пазар за тях. Не е нужно да спестявате, украсявате или каквото и да било друго, ако искате да спазвате тази максима.

Бъдете креативни и иновативни – не е нужно да сте като конкурентите си. Бъдете по – гъвкави, по – отворени към промени, бъдете различни, индивидуални по свой собствен начин. Това със сигурност ще Ви отличи и ще ви даде известна преднина на пазара.

Оценявайте и работете адекватно върху силните и слабите си страни – това със сигурност ще Ви даде предимство занапред. За съжаление няма най – добър продукт или услуга. В условията на пазарна конкуренция винаги се появява нещо ново. За това имайте реалистична представа за Вашата фирма или бизнес. Наблегнете върху това да изчистите слабостите, разчитайте и развивайте Вашите силни страни – именно те Ви дават предимство, а колкото по – силни са те, толкова Вие се развивате в правилна посока.

Мотивирайте и се грижете за служителите си – не забравяйте, че те са основната движеща сила на компанията Ви. Когато има нужда, отправяйте забележки за нещата, които са свършени не както трябва, но и мотивирайте подчинените си и им показвайте уважение, когато заслужават. Така със сигурност ще се чувстват част от колектива и ще бъдат съпричастни и ще работят с желание.

Имайте представителен вид винаги – със сигурност това е един от аспектите, които гарантират упех. Всеки би искал да има за свои партньори сериозни хора, здраво стъпили на земята, които изглеждат добре и уверени в себе си и това, което правят.
Инвестирайте в реклама – популяризацията неминуемо е гаранция за успех. Колкото повече хора са запознати с дейността Ви и това, което правите, толкова по – голям е шансът те да се възползват от това.

Бъдете скромни – независимо какво можете, как и колко, не забравяйте това правило. „Скромността краси човека“ е казал народът, а това безспорно е вярно. Колкото повече спазвате този съвет, толкова по – добре за Вас. Така винаги ще сте една крачка пред останалите и ще имате какво да покажете, ако е необходимо, а не обратното.
Направете офиса си представителен – в бизнес средите този фактор е основополагащ. Изхвърлете старите и ненужни мебели, инвестирайте в ново обзавеждане, оборудване, направете ремонт. Важно е в каква обстановка посрещате своите партньори и клиенти. Локацията също е много важна. Съобразете я с вида дейност на компанията, както и с това да бъде на удобно и леснодостъпно място.

Вслушвайте се в мнението на служителите си по определени въпроси – Да, Вие сте шефът, но както е известно Вашите подчинени са основната сила на компанията и често могат да дадат доста точно и адекватно мнение по определен въпрос. Там където да речем Вие нямате възможност да бъдете постоянно и е напълно възможно да Ви убегне нещо, поради това, че решавате въпроси от управленско ниво.

Вярвайте истински в това, което правите и давайте повече от очакваното – ако дълбоко в себе си сте убедени в идеите и начина си на работа, то успехът неминуемо ще ви съпътства. Споделяйте радостите и успехите от бизнеса със служителите си, партньорите, давайте повече на клиентите си от това, което очакват. Така със сигурност те ще останат удоволетворени и ще се върнат при вас при първа възможност. Следете тенденциите в развитието на бизнеса и не изоставайте – тук е мястото да „бъдете в крак с модата“. Запознавайте се с новостите в бизнес климата, търсете нови възможности да изненадате конкурентите и клиентите си с нещо ново.

Следете разходите си и ги минимизирайте – няма нужда да плащате за нещо, което не работи, или не е нужно. Оптимизирайте производството и ограничете ненужните плащания.
Доверявайте се на професионалистите в другите браншове – това правило е златно. Както Вие сте специалисти в областта си, знаете какво можете и как да го направите, не забравяйте, че не сте такива във всички области. За това ако да речем например решите да изненадате приятно собствениците на останалите офиси в бизнес сградата – веднъж годишно се възползвайте от услугите на фирма за почистване на дворове за Ваша сметка. Няма да Ви излезе кой знае колко скъпо, но със сигурност ще спечелите симпатиите на доста хора. Спазвайте тези съвети и ако в края на годината не сте на корицата на някое списание за икономика и растеж, но сте подобрили финансовите си резултати или броя на клиентите, то значи се движите в правилна посока и наградата няма да закъснее.