Какво представляват киселините

Проучванията показват, че около 60 процента от възрастното население страда от киселини.
Е, поне веднъж в живота си почти всеки от нас е страдал от тях. Киселини – това е усещане за парене във фаринкса, хранопровода или в хода на гръдната кост. Това състояние, да си признаем честно, не е от най-приятните. Но и не е трудно да се справим с този проблем: чаена лъжица сода в чаша вода, която се изпива на екс – и след десет минути киселините все едно не ги е имало.

Наистина, лекарите гастроентеролози смятат, че не това е начинът да се справим с проблема.

Киселините са само върхът на айсберга, под който може да се крият както неправилно хранене, така и тежки заболявания на храносмилателните органи. Киселините могат да се появят при всяка киселинност на стомашния сок, но по-често се срещат, когато тя е повишена. При това, някои хора, вместо чувството на парене, усещат натиск, раздиране, топлина или бучка в гърлото.

Причините за възникването на киселини може да се дължат на:

– преразтягане на стомаха по време на обилно хранене;
наднормено тегло;
– повишаване на вътрекоремното налягане: бременност, вдигане на тежести, тесни дрехи, стегнати ремъци и колани;
– тютюнопушене, алкохол, кафе, шоколад, газирани напитки и остри подправки;
– продължително приемане на някои лекарствени препарати: аспирин, ибупрофен, ортофен и други;
– сън веднага след хранене;
– хеликобактер пилори, която се е настанила в стомаха;
– хранителна алергия;
– невроза, хистерия и други неврологични заболявания;
– езофагит (възпаление на хранопровода), гастрит (на стомаха), холецистит (на жлъчния мехур), пептична язвена болест;
– гастроезофагеално рефлуксно заболяване;
– оптисторхоза.

Какво се случва?

Между стомаха и хранопровода има клапа, състояща се от кръгли мускулни влакна. Когато храната от хранопровода попада в стомаха, тази клапа се затваря, като не позволява съдържанието на стомаха да се върне в хранопровода. Понякога клапата не се затваря достатъчно плътно и киселините от стомаха попадат в хранопровода. Усещането за киселини в стомаха се появява не само при попадането на киселото съдържание на стомаха в хранопровода. Между червата и стомаха също има клапа.

Ако тази клапа между стомаха и червата не се е затворила достатъчно здраво, съдържанието на червата може да се прехвърли в стомаха, което също се усеща като киселини.

Опасно ли е?

Понякога зад появата на киселините се крие коронарна болест на сърцето – усещане за парене в областта на сърцето и гръдната кост. Киселините буквално изгарят хранопровода, увреждайки лигавиците. Ако човек, страдащ от киселини, не се лекува, за рекордно кратко време може да си навлече хроничен гастрит, възпаление на хранопровода, пептична язва.

Диагноза

Ако страдате от киселини, не отлагайте и отидете при гастроентеролог за консултация.

Основната задача на лекаря е да определи причината за това неприятно състояние. За тази цел ще ви изпратят на гастроскопия, както и на изследване на стомашната киселинност. Ако е необходимо, лекарят може да ви назначи ЕКГ и консултация с кардиолог. Лечението на киселините продължава около 2 месеца и включва:

– Специална диета (храната се приема 4-5 пъти дневно на малки порции, изключване на мазнините и пържените храни, киселите плодове и кафето).
– Отказ от употребата на алкохол и тютюнопушене.
– Приемане на лекарства, които понижават киселинността на стомаха. /БЛИЦ