Какво прави интериора в гостната – тежка категория?

Да поговорим за това, как се създава визуално лек интериор. Какви тежки вещи не трябва да купуваме? И обратно, какви предмети способни да запълнят пустата стая. Освен това теглото на всеки диван, маса или столове имат «зрителна тежина». Него задължително следва да не пренебрегваме с реалните размери на мебелите. Относно зрителното тегло — това е параметър на въображението, него може да намаляваме или увеличаваме в своя полза. Да направим интериора тежък или лек. Затова ще поговорим сега.

Освободете пространство за фантазия

Наемете фирма за изхвърляне на стари мебели или ако имате много приятели с някакъв транспорт за мебели извикайте тях. Фирмите демонтират професионално мебели и изнасят на съответното депо за отпадъци. Вашите приятели ако са много също могат с повече старание да свършат тази тежка работа, стига да сте готови да ги почерпите здраво.

Оценете фактическия размер

Естествено, предметите с крупни габарити ще се окажат тежки, отколкото компактни. Например, столовете с подлакътници изглеждат повече грамадни, отколкото обичайните. Можете да си поръчате диван с дръжки, който са малко по-тесни от горе изброените, като при тях седалката е и по-компактна.

Не се бойте от баналност

Необичайните вещи винаги привличат внимание. И ако вие сте си поставили за цел да запълните с мебели огромната стая, то тогава търсете предмети – акценти. Нека мебелите да са задължително такива, който да притеглят към себе си и да будят възхищение още на пръв поглед. И обратно, ако вие искате мебелите да не са шикозни, а помещението — повече просторно, изберете максимално разпространени серийни модели. Такива, който ще престанете да забелязвате след  ден-два.

Изберете форма

Предметите могат да са асиметрични, докато произволно очертаните ще са повече обемни, от комбинирането на прости геометрични фигури. Сравнете обли маси и под формата на правоъгълник, квадрат или „фъстък”. Втората ще изглежда по-грамадна, даже ако заема малка площ.

Помислете на мебелните крака

Мебелите на тънки, високи опори («кръжейки над пода») изглеждат повече от леки, отколкото на скрита рамка или тапицирани. Например, за да се направи стола практически лек е достатъчно да се свали от него тапицерията. И ако вие изберете между диван на крака и на плинт, за предпочитане е първият. Освен това, под него лесно ще почиствате.

Изучете текстурата

Сложните модели и грубите повърхности ще привлекат вниманието. Такива вещи ще се окажат повече от «тежки» в сравнение с предметите с гладка дамаска. Например, диван с тапицерия от юта или лен с груба плетка ще изглежда огромно, отколкото модел облечен в атлаз. Креслото в гобленова обвивка ще изглежда повече внушително, отколкото мебел в еднотонна кожа или текстил без всякакъв орнамент.

Проверете «температурата»

Известно е, че топлите тонове визуално утежняват интериора, а хладните — обратно, го олекотяват. Даденото правило важи не само за стени и щори, но и за мебелите. Така, оранжевият диван може да се окаже масивен, отколкото бледно — лилавият. Не забравяйте за наситеността на цвета. Сочните и приглушени оттенъци имат различно «зрително тегло». Първото привлича внимание и предметите са по-масивни. Що се отнася до гланца: блестящите предмети се забелязват веднага, отколкото матовите, а това означава, че са и по-тежки.

Избавете се от диагоналите

Ако вие изберете раирана обвивка и ако тя бъде скроена по райетата или по-нишката, то подобен вариант ще направи мебелите обемни, за разлика от моделите на вертикални или хоризонтални ивици.

Включете светлина

Предметите могат да се окажат по-грамадни под ярките лъчи на прожектор. А приглушената светлина намалява техните размери. Не е нужно да стоите в тъмното — просто си купете малка нощна лампичка. Така ще икономисате и от електричество, а предметите ще изглеждат така както желаете.