Какво носим вкъщи

Стреми се да изглеждаш прекрасно не само на празник или в службата, но и вкъщи, в семеен кръг. Стилните халати и удобните пижами гарантират комфорт и релакс.

Опитай се просто от любопитство да пресметнеш колко време прекарваш вкъщи. Около 8 часа отиват за работа, още осем – за сън. Няколко часа се губят за решаване на насъщни проблеми. Какво остава? В делничен ден около 6 часа ние прекарваме у дома, със семейството си. Само по себе си общуването с най-близките хора отпуска, създава усещане за вътрешен комфорт. За външното удобство обаче ние трябва да се погрижим сами. В това отношение много момичета и жени разчитат на пижамите. Тази домашна дреха има най-много варианти – корсажи с тънки презрамки, тениски с къси панталонки.

Често пижамата представлява комплект от няколко елемента домашни дрехи. Ако е топло, ходим из къщи по панталонки и потниче. Захладнее ли, обличаме блуза с дълъг ръкав и уютна качулка.

Домашната дреха наследява елементите на спортната. Нищо чудно – спортният имидж е въплъщение на активността и удобството. Такъв вариант на обличане предпочитат онези, които водят динамичен начин на живот.

В съвременната европейска спортна мода има два популярни стила: т.нар. тип бельо, когато връхните дрехи /от рода на тениските/ имитират бельо, и типично спортен. Както спортната мода подражава на бельото, така и пижамите имитират удобството на спортния шик. Романтична женственост, от една страна, от друга – динамично спортно излъчване. Често с пижама жената изглежда много по-секси, отколкото с полупрозрачен пеньоар. Видът на беззащитно момиченце, който придават на женската фигура просторните шалвари и якето с джобове тип „кенгуро”, буди у мъжете повишено чувство на нежност към слабото създание. Несъмнено и стилните халатчета от необикновено приятните за тялото и погледа вискоза и коприна ти дават възможност да се почувстваш принцеса в царството на негата и почивката. Леки халати за топлите сезони, плътни – за студените, хавлиени халати, в които винаги можеш да се гушнеш след излизане от банята. Винаги са на мода и копринените кимона с колан, подчертаващ тънката талия.

Комфортно у дома, прилично на улицата

Днес дори домашните дрехи трябва да отговарят на модата. Тя не се ограничава с халат или пижама. Към нея можем да причислим и спортния комплект. Домашна дреха може да бъде и удобната рокля от трикотаж, велурената пола, плетената блуза и много други. Защото понятието „домашна дреха” включва буквално всичко, с което ходим не само вкъщи, но можем да излезем и на улицата.

Вдъхновение за висшата мода

Днес понятията „мода“ и „домашна дреха“ се пресичат и това дава доста интересни резултати.

Модните къщи често импровизират на тема домашни дрехи.

Всичко започва през 70-те години, когато модна къща Halston предлага за бохемата луксозен копринен костюм, удивително напомнящ пижама. Това става хит, защото е предаден успешно духът на разкрепостеност, който носи в себе си домашната дреха.

В днешно време култът към удобството на Gucci е свързан с предлагането на обувки по типа на домашните пантофи и сатенените ризи. John Richmond представи на вниманието на публиката ризи, наподобяващи домашен халат, Moschino – много игриви карирани панталонки тип „полупижама“.

Но има и обратна връзка: самата домашна дреха дава подтик за нов моден начин на прекарване на свободното време. Неслучайно мнозина харесват идеята на Михалко Бажински, на когото принадлежи хрумката за организиране на пижамни партита в много уютна обстановка. На въпроса „От какво да се ръководим при избора на дрехи за вкъщи?“ отговорът е прост: „Най-важното е вашето вътрешно състояние“. Домашната дреха трябва да дава усещане за пълна разкрепостеност, уют, душевно равновесие и добро настроение.

Малко история

Все по-голяма роля в живота ни добива домашната дреха, която трябва да бъде удобна, практична и модна.

Почти всички видове домашни дрехи са родом от изтока: поразително красивите кимона – от Япония, луксозните халати – от Турция. В нашия домашен гардероб обаче те са загубили своята знаковост и сложността на кройката си.

Пижамата, пренесена от пътешественици от тропиците още през XIX век, в продължение на много десетилетия била мъжка домашна дреха, но днес все по-често я носят и нежните дами. А и самият й стил се е променил силно, появили са се пасторални цветя, капки, сърчица, весели рисунки и герои от любими анимационни филми. /БЛИЦ