Какво е кредит и защо ви е нужен?

Кредитът се определя като възможността да се заемат пари, които да се върнат по-късно. Добрата кредитна история ви дава повече възможности.

Определението за кредит е възможността да вземете пари назаем с обещанието, че ще ги върнете в бъдеще, често с лихва. Възможно е да се нуждаете от кредит, за да закупите продукт или да използвате услуга, която не можете да платите веднага.

Макар че кредитът има много форми, най-разпространените са кредитните карти и жилищните, автомобилните и студентските заеми. Все по-често обаче се забелязва и тенденция за купуване на мобилни устройства или техника на кредит. Трябва да кандидатствате за кредит, а сумата, която имате право да използвате, се определя от кредитните институции (като банки или ипотечни компании) въз основа на личната ви финансова история.

Наличието на добър кредит улеснява извършването на много неща, включително наемане на апартамент или закупуване на жилище или автомобил; подписване на договор за мобилен телефон или получаване на студентски заем. С добър кредит можете дори да спестите пари под формата на по-ниски лихвени проценти или освобождаване от такси и първоначални вноски при уреждане на комунални услуги.

Kредит

Определение за кредит

Кредит може да означава да вземете пари назаем или да получите нещо ценно, например автомобил, с ангажимента да го върнете по-късно и често с начислена лихва. Той може да означава и способността ви да вземате назаем или да купувате неща по договор за кредит.

Кредитният ви доклад и кредитният ви рейтинг са два начина, по които се определя достъпът ви до кредит.

Кредитният ви доклад съдържа история на финансовото ви поведение, както и лична информация като работодателя ви и настоящ и предишни домашни адреси. В доклада се посочват:

Броят на откритите ви сметки, както и текущите салда по тях.

Историята на плащанията ви, включително всички закъснели или пропуснати плащания.

Заемите, които сте взели, и оставащите салда по тях.

Всякакви финансови смущения, като например фалит или отнемане на имущество.

Следенето на кредитните ви отчети и търсенето на несъответствия е добър навик, който трябва да си създадете. Ако откриете грешка, можете да я оспорите пред кредитното бюро. Ако разследването бъде решено във ваша полза, поправената грешка може да окаже положително въздействие върху кредитния ви рейтинг.

Вашият кредитен рейтинг е трицифрено число, което обикновено варира от 300 до 850. Той дестилира кредитната ви история и другите компоненти на кредитния ви доклад в съкратена форма, използвана от финансовите институции за определяне на вашата кредитоспособност.