Кадровата вихрушка на ГЕРБ е на път да отнесе и свой областен управител

Кадровите рокади в Кърджали достигнаха невиждан пик навръх Нова година, а до дни се очаква да бъде сменен и областният управител Иванка Таушанова, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

ГЕРБ не остави на поста му нито един от досегашните ръководители на ведомства и институции, навсякъде се назначават активисти с особени заслуги за изборите, независимо от липсата им на опит в съответната сфера. Необяснимо за всички, които подкрепиха ГЕРБ на вота и продължават доверието си и след него, остава приложението на формулата „етнически шарен екип”. По този модел бе сформирано ръководното тяло на областната администрация – управител българин и заместници турчин и българомохамеданин. Около личността на областния управител Иванка Таушанова, която е от „българската квота” обаче възникнаха спорове и недоволните от присъствието й на поста се оказаха твърде много. Таушанова влезе в кабинета направо от класната стая – тя бе учителка по история в СОУ „Йордан Йовков” без нито ден административен и управленски опит. С гръм и трясък тя огласи старта на ревизиите и проверките на всички дела на предшественика си, и пророкува драматични резултати преди финала им. Прогнозираните от нея драми така и не се състояха, а обществеността се оказа подведена с информацията за „зулумите” на предишния управител заради „техническите грешки на езика” на Таушанова. Тя си позволи да пропусне да посрещне Вежди Рашидов, когато той пристигна в родния Кърджали не на гости у дома, а в качеството си на министър на културата за отбелязването на поредната годишнина от освобождението на града от османско робство. Едва ли този факт е отключил хладното отношение на Рашидов към Таушанова. Но на него принадлежи редакцията на формулата за етническите квоти. „След като Кърджали има турчин министър и българка депутат, постът областен управител се пада на помаците”, развил тази теза Рашидов пред заформилото се крило на бунтарите в средите и около ГЕРБ в Крджалийско. За приемник на областния управител се спрягат имената на Валентин Манев, общински съветник от хората на Бойко Борисов в Кирково и бивш кмет на общината от СДС, и на водача на фермерските протести Бойко Синапов. Синапов е председател на Националната асоциация на животновъдите в България и е същият, когото депутатката Цвета Караянчева направи за смях – той бе директор на областната дирекция „Земеделие и гори” само за един ден благодарение на светкавичната й намеса.
Коледа и Нова година донесоха твърде много огорчение за началниците на всички възлови ведомства и институции, след като ГЕРБ размаха широко кадровата метла. Управителят на В и К Милан Миланов /БСП/ бе отстранен на събранието на акционерите и заменен с предшественика си. Началникът на Регионалното управление на горите Айнур Ибрямова /ДПС/ бе принудена да стане заместник на Николай Янчев, след като той повече от 3 години умишлено задържа получаването на съдебното решение за възстановяването на този му пост. Все още не е ясно какво работи в същото учреждение Тодор Зангочев, назначен за главен експерт, въпреки очевидния конфликт на интереси – частният му бизнес е добив и търговия с дървесина. От ръководната си длъжност в НАП е отстранена Елван Гюркаш /ДПС/, като мотивът е преобразуването на местната териториална дирекция в офис към Пловдивския център. На мястото й е назначен Димитър Димитров с 4 години стаж като инспектор в отдел „Контрол” в НАП. В Областната дирекция на фонд „Земеделие” преместиха и пешките, след като Васил Костов спечели конкурс за шефското място в конкуренция с още 4-има кандидати. Началник на отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” стана Адриан Янев, доскоро оглавяващ Техническия инспекторат. Началник на отдел „Регионална разплащателна агенция” вече е Рейхан Селим, преместен от поста му на главен експерт в агенцията. Дългогодишният началник на Областното пътно управление Димитър Гунчев е уволнен без всякакви мотиви. Неофициално като повод за отстраняването му се сочи близостта му с бившия зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. За временно изпълняващ длъжността е назначена 55-годишната Радка Бошева, стар служител във ведомството. Преди изтичането на договора й от длъжността бе освободена Надя Джунджулова, началник на Регионалния инспекторат на образованието. Учителката по български език и литература с 25 години преподавателски стаж Емилия Владева е назначена за временен началник до конкурса, който се очаква напролет. Мястото й на редовен ръководител обаче е в кърпа вързано – тя е първият координатор на ГЕРБ в района. С грубо изречения мотив за напреднала възраст е уволнен директорът на „Автомобилна администрация” Вълчо Димитров, от ГЕРБ се оглеждали за млад и амбициозен човек. Фаворитът на партията е вече известен – автоинструкторът Ставрин Ставрев, който съвсем не е в първа младост, но пък е от най-преданите активисти. Вероятно друг кандидат за поста няма да се яви на конкурса, който предстои за всички областни структури на изпълнителната агенция. Мястото на уволнения главен секретар в областната администрация Георги Колев вече е заето от юриста Димитър Коленцов – бивш служител на МВР, впоследствие прокурор, напуснал доброволно заради дискредитирането му около случая със скандалния бизнесмен Ерджан Рашид-Роко през 1997 г. /БГНЕС