Кадафи и други 188 либийци получили забрана за влизане в Швейцария

Швейцария забрани на 188 либийски висши държавни служители, сред които лидера Муамар Кадафи и семейството му, да влизат на нейна територия, на фона на дипломатическата криза между Триполи и Берн, съобщи днес либийският в. „Оеа“, цитиран от АФП. „Швейцарските власти издали решение, според което на 188 либийски личности се забранява да влизат в Швейцария“, пише на сайта на изданието, близко до един от синовете на Кадафи – Сейф ал Ислам.

Според вестника, който цитира „високопоставен либийски представител“, в забранителния списък на Швейцария влизат полковник Кадафи и семейството му, депутати от Генералния народен конгрес (парламента), членове на правителството, както и „ръководни кадри от икономиката, военни ръководители и висши служители по сигурността“, информира БТА. Изданието не посочва датата на влизане в сила на швейцарското решение, отбелязва АФП.

От ноември Либия протестира срещу ограничителната политика за издаване на шенгенски визи на либийци, която Европа води в знак на солидарност към Берн, и неотдавна заплаши да затегне визовата политика към европейците.

Кризата между Берн и Триполи избухна, след като през юли 2008 г. в Женева на един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи – Ханибал и съпругата му бяха задържани заради оплакване на домашната прислуга за малтретиране, припомня АФП./DarikNews/