ЙОРДАН

Значение и произход на името: по името на река Йордан в Палестина, където били кръстени Иисус Христос и първите християни (от древноеврейски).

Характер и съдба: Йордан обикновено е сдържан в изразяването на чувствата си и винаги се контролира. Възприема живота си като борба, в която трябва да победи благодарение на ума и трудолюбието си, а ако е прекалено откровен, враговете му могат да се възползват от това.

Йордан е властен и строг, стреми се да се издигне в кариерата или бизнеса. Това невинаги му се удава, но той е търпелив и упорит. Ако нещо не се получава, започва отново и отново, без да хаби време и сили в мъчителни размисли. Притежава добра памет, умът му е аналитичен, но е способен да прави и обобщения. Бързо намира практичен изход в трудна ситуация. Може да бъде инженер или работник, юрист, спортист, треньор или учител. Понякога става философ, учен, дипломат или военен.

Йордан води напрегнат, активен начин на живот. Въпреки привидната студенина, той е емоционален, но никога не става роб на чувствата си.

Ревнив е и в брака се стреми да бъде лидер. Може понякога да изневерява на жена си, но с него тя се чувства спокойна и защитена.

Особености на общуването с него: хората, носещи това име, сякаш са изтъкани от противоречия: упорити са, но същевременно лесно се приспособяват към обстоятелствата, бързо се сближават с хората и също така бързо се разделят, пресметливи са в постъпките си, но могат да бъдат и фантазьори. Във всеки случай запомнете две неща: не правете забележки на Йордан и не закъснявайте за срещи – той не понася това.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Близнаци. Планета: Марс. Цвят на името: алено-червен. Камък-талисман: берил. Растение: маргарит-ка. Животно: червеношийка. Щастлив ден: сряда.

Имен ден: 6 януари – Богоявление (Йордановден).