Йорданка Фандъкова обяви началото на кампанията ”Започни годината на чисто!”

fandukova2Днес в сградата на Столична община, кметът на София Йорданка Фандъкова, Изпълнителният директор на Екобатери АД Александър Яврийски и Прокуристът на Елтехресурс АД Петър Мицин дадоха началото на кампанията „Започни годината НА ЧИСТО!

Инициативата на организаторите е за събиране на старото електрическо оборудване и батерии. Първият контейнер от системата за разделно събиране на стари батерии бе поставен в сградата на общината и в него бяха изхвърлени, събирани от служителите на администрацията, излезли от употреба батерии. В рамките на кампанията от 18 до 23 декември жителите на София, фирмите и администрациите ще могат да предадат за рециклиране ненужното им електрическо и електронно оборудване и батерии. ”Днес в сградата на общината слагаме началото на поетапното разполагане на над 1000 контейнера на територията на Столицата. Те ще се разполагат на обществени места, административи сгради, училища, търоговски обекти и други лесно достъпни за гражданите места.”, заяви Александър Яврийски. Подготвят се и информационни материали, част от които са насочени и към децата. „Очакваме и подкрепа от медиите за информирането на населението по темите за разделното събиране на отпадъците и популяризиране на ползите от рециклирането им.”, допълни той.
Започва и поетапното разполагане на първите кошчета за стари батерии във всички районни администрации в София. ”За кампанията по събиране на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване „Елтехресурс” ще осигури извънредовния си график още два допълнителни мобилни екипа и два стационарни контейнера”, обяви Петър Мицин.
На страницата на общината ще бъдат обявени и всички адреси в София, на търговските вериги, членове на колективните сиситеми, които разполагат с контейнери за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и батерии. Заявки за извозване на старите уреди от адреси могат да се подават на телефон 0800 14 100 и 0885 77 00 41. /БГНЕС