Йорданка Фандъкова: Ние трябва взаимно да се контролираме

fandukovaСтоличният кмет Йорданка Фандъкова заяви в студиото на „Денят започва“, че ще настоява платеното паркиране в цяла София да не се случва. Според нея трябва да се строят паркинги в града, за да се реши проблемът. За освобождаване на централната градска част от паркирани автомобили е предвидено строителството на над 30 паркинга.

Един от най-сериозните проблеми на града са бездомните кучета, призна още тя. За справянето с този проблем трябва да се ускори строителството на приюти за животните, но трябва да се отчете и фактът, че на мястото на прибраните в приютите кучета, идват нови – от райони около столицата. В тази връзка кметът заяви, че трябва да се затегне контролът и върху домашните любимци – те трябва да се регистрират. Това е необходимо, защото голяма част от бездомните кучета са „бивши домашни“.

За местата в детските градини Йорданка Фандъкова съобщи, че кмеството има средносрочна програма, според която в следващите 2 години ще бъдат разкрити около 4000 нови места. Тя подчерта, че ходенето на градина е важно не само заради родителите, но и за да могат децата да са добре подготвени за училище и да се намали нивото на неграмотност между тях. Тя изрази надежда, че сега с подкрепата и на другите държавни институции проблемът ще бъде решен бързо.

Проблемът със софийските бали с боклук ще бъде напълно решен до 1 година, заяви още Фандъкова. Тя обясни, че едната площадка е напълно разчистена и вече има сключени договори с други общини за останалата част от балите. Тя се ангажира да направи всичко възможно, за да покаже сериозния напредък на София в това отношение на европейските ни партньори, за да не се налага да търпим санкции.

Относно ниските подходи по столичните улици, Фандъкова заяви, че не може да се прави всичко навднъж, но там където се извършват текущи ремонти по тротоарите се правят и новите подходи.

Обвиненията, свързани с консорциума, който строи новата отсечка на софийското метро, Фандъкова коментира като призова лицата, които имат информация за нередности да сигнализират компетентните институции, които да възбудят разследване.

„Поемам ангажимента за осветлението“. Това каза столичният кмет във връзка с поредица репортажи на сутрешния блок за опасните и неподдържани подлези в града. Йорданка Фандъкова заяви, че осветлението не само в подлезите, но и в кварталите и изобщо в целия град е много важно най-вече от гледна точна на сигурността на гражданите. Освен това тя съобщи, че вече има спечелени обществени поръчки за ремонта на подлезите на булевард България и гара Подуяне.

http://infocenter.bnt.bg/