Йежи Бузек: Очаквам Европейският съюз да подкрепи енергийни проекти в България

Присъединяването на България към Шенгенското пространство след една година и към еврозоната след три е напълно възможно и въпреки нелеките критерии за това, целта е постижима. Това заяви пред журналисти след срещата си с премиера Бойко Борисов председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. Първата му официална визита в нашата страна се осъществява по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Йежи Бузек изрази удоволствие, че посещава България именно в деня на националния ни празник, защото по този начин най-добре може да изрази солидарността на Европейския съюз със страната ни. Той определи като най-важен в момента въпроса за енергетиката и посочи, че българското правителство прави всичко възможно, за да гарантира доставките на природен газ и други енергоизточници. Председателят на Европейския парламент очаква ЕС да компенсира със 180 млн. евро извеждането от експлоатация на 3-и и 4-и енергоблокове на АЕЦ „Козлодуй”, както и да бъдат предвидени допълнителни средства за развитие на

енергийни проекти в България.

Според г-н Бузек България заема изключително важно място по отношение политиката на Европейския съюз на изток и на юг, особено по отношение на Западните Балкани и на Турция. Той посочи, че с премиера Борисов са обсъдили и възможностите за по-нататъшни стъпки в тази посока.

Благодаря Ви за възможността да посетя страната Ви и искам да Ви уверя, че винаги сте добре дошъл при нас в Брюксел и Страсбург, защото ние, държавите-членки имаме общи цели и общо бъдеще, обърна се Йежи Бузек към министър-председателя Бойко Борисов. В отговор неговите думи бяха: „С такава подкрепа и с такива приятели България няма за какво да се притеснява през следващите години”.