И догодина тенджерата няма да е пълна

След тежката рецесия икономическите експерти предвиждат плавен стопански ръст за Германия. Очакванията за подем са обаче засенчени от някои доста алармиращи сигнали. Бъдещето е белязано от голяма несигурност.

„Това е като коледен подарък“, заявява радостно шефът на ИФО-института за икономически проучвания в Мюнхен Ханс-Вернер Зин, визирайки анкетата за актуалната конюнктурна ситуация в Германия. За девети пореден месец институтът в Мюнхен установява подобряване на настроението по шефските етажи на германската икономика. При това фирмите оценяват сегашната ситуация по-добре, отколкото изгледите за първата половина на идната година.

Като спънат кон

Действително ситуацията в много фирми в момента е по-добра, отколкото бяха предвижданията преди шест месеца. Но наяве излизат все повече сигнали, че стопанското възстановяване ще загуби част от подема си през 2010 година.

Конюнктурата в Германия, както и в повечето индустриални страни, все още е зависима от държавните мерки за преодоляване на кризата. Имайки предвид изтичането на действието на бонусите за отдаване на скрап на старите автомобили, автомобилната индустрия е изправена пред една тежка година. Икономическото развитие се обуславя от голяма несигурност. Има много аргументи в полза на прогнозите на повечето икономически институти и на федералното правителство, че през 2010 година икономиката ще расте, но в рамките на 1.2 до 1.7 процента. Това не е много, а ситуацията може и да се влоши, поради рестриктивната кредитна политика на банките.

Частното потребление също продължава да бъде като спънат кон, а инвестициите не дават нужните импулси. Основен двигател за подобряването на конюнктурата си остава износът, който като огледало показва и възстановяването на икономиката в световен мащаб. Германската икономика е значително по-силно засегната от другите индустриални държави от развитието на световните пазари.

Германия като страна-длъжник

Първоначално износът потегля нагоре, като по този начин се оползотворяват производствените капацитети. Когато фирмите достигнат горната граница на натоварване на капацитетите, си подсигуряват нови инвестиции. Оттук следва нарастване на вътрешното потребление, цялостната конюнктура се повишава. Така беше в миналото – така може да стане и сега.

Но все пак има и доста смущаващи фактори. Основна заплаха за икономическото възстановяване остава трудовият пазар и високата задлъжнялост на държавата. В крайна сметка в общата тенджера остава по-малко и ако лихвите се покачат. В този контекст е алармиращ сигнал бъдещата задлъжнялост на Германия, която се изчислява на почти 10 милиарда евро за идната година. Само когато подемът се усили и икономиката поеме курс към стабилизиране, тогава може да се мисли за създаването на нови работни места и за повишено потребителско търсене. А този процес би могъл да трае дълго.

/Deutsche Welle/