Историята на чантата

Около 3500 ръчни чанти и портмонета, датиращи от Средновековието до наши дни, са представени в Музея на чантата в Амстердам.

Изработени от кожа или плат, някои от тях носят лейбъла на Gucci, Vuitton или Chanel, докато други са създадени от любители.

Историята на ръчната чанта не проследява само историята на моден аксесоар, заяви директорката на музея Зигрид Иво.

Ръчната чанта показва също какво са искали да пренасят хората и как обществото и ролята на жените са се променили, допълни тя. Всъщност музеят е основан от нейната майка, колекционерката Хендрикие.

От Средновековието до 17 в. малките чанти и кесиите са били носени на кръста както от мъжете, така и от жените. В тези аксесоари са били пренасяни монети и документи.

Най-старият екземпляр в колекцията на музея е мъжка чанта от еленова кожа с 18 джоба с капаци.

В края на 18 в. полите с кринолини и волани, под които жените криели кесиите си, отстъпили място на полите в стил ампир, носени по-прилепнали към тялото. Тогава се появява ръчната чанта.

„Това е първата ръчна чанта, която майка ми някога е купила“, каза Зигрид, показвайки екземпляр с формата на черупка на костенурка, украсен с флорален мотив от седеф и произведен в Германия през 20-те години на 19 в.

Много от представените чанти са с малки размери, защото повечето жени не са имали какво да носят със себе си, ако оставим настрана несесера с игли и конци, монетите и понякога ключ.

Но не може и дума да става за грим, защото той бил смятан за нещо вулгарно и едва наскоро получи признание като аксесоар, който човек носи със себе си, поясни директорката.

Истинският пробив обаче идва с индустриалната революция през 19 в. Техническият прогрес позволил производството на нов вид чанти, а с развитието на железопътния транспорт търсенето им се увеличило.

Кожените чанти били на мода, а тъй като хора от средната класа често пътували, т.нар. чанти сувенири станали много популярни. За това свидетелства чанта от 1838 г., украсена с перли. Тя изобразява „Сириус“ – първия параход, прекосил Атлантическия океан.

Един век по-късно кесийки с формата на кораб бяха пуснати в продажба, за да се отбележи първото пътуване на френския трансатлантически кораб „Нормандия“.

През 20 в. промените при чантите следваха тези в начина на живот на жените – чанти с не толкова впечатляващ вид за работа и стилни чанти за вечерните партита.

През 50-те години на миналия век триумфираха модели на Chanel. През последните 20 години модните къщи използват чантите и парфюмите, за да печелят пари, увери Зигрид.

Всеки дизайнер се надява днес да проектира чантата на сезона. Вече се говори само за някоя знаменитост, която е била забелязана с подобна чанта през рамо, добави тя. /Actualno.com