Историята на един вълнуващ живот

Нов игрален филм за Алберт Швайцер разказва историята на известния философ и лекар, който по време на Студената война се застъпва за мира, изгражда болница в Габон и се оказва по-силен от ЦРУ.

„Когато отидох на пристанището в Сейнт Джонс, където се правеха снимките на филма, се почувствах като влязъл в машината на времето“, разказва Харълд Робълс, който през 60-те години е работил заедно с Алберт Швайцер в габонското селище Ламбарене.

Филмовият екип се опира в работата си на достоверен източник: документален филм от 1957 г., който предлага информация от първа ръка за живота и дейността на философа, лекаря и теолога Алберт Швайцер, Ноболов лауреат за мир за 1952 г.

През 2009 г. със задружните усилия на 30 дърводелци и 60 занаятчии за снимките на филма е изградено в детайли копие на африканското селище.

Автентична среда

Достоверно е реконструирано не само габонското селище, пресъздаден са точно и животът и дейността на Швайцер, включително някои от навиците му, например този да закачва по стените своите бележки и ръкописи, за да ги предпази от нашествието на мравките. Датският актьор Йероен Крабе в ролята на Алберт Швайцер се отличава със силно присъствие и страстен ентусиазъм. Той също споделя, че се е почувствал сякаш пренесен назад във времето, в историческите събития. „От документалния филм добих точни впечатления за живота на Швайцер, за неговия делник, за изследванията му, за това как свири на орган. По време на снимките на игралния филм един ден осъзнах, че просто съм се вживял в ролята: точно като Швайцер вършех нещо, докато в същото време мислех за онова, което ми предстои да направя.“

Кинематографична мозайка

Снимките на филма са направени в Южна Африка за по-малко от два месеца. Част от действието се развива в Ню Йорк в началото на 50-те години, останалата част – в габонското селище, където е изградена болницата на Швайцер. Филмът представя живота на елзаския учен не в цялост и в хронологичен план, а като кинематографична мозайка от емблематични епизоди. Британският режисьор Гавин Милър фокусира вниманието върху няколко важни момента от живота на Швайцер: периода от 1949 до 1954 г. В ретроспекция е показано също времето преди Първата световна война, когато Швайцер изгражда болница в Габон.

Във визира на ЦРУ

Приятелят на Швайцер, Алберт Айнщайн /във филма ролята се изпълнява от германския актьор Армин Роде/ се обръща към него с молба за подкрепа в борбата срещу ядрената заплаха. Швайцер се колебае и става жертва на преднамерена клевета. ЦРУ го обвинява в анти-американска пропаганда и комунистическа дейност, изпраща по следите му млад агент, представящ се за журналист. Правителството в Габон заплашва да закрие болницата му, но с помощта на колегите и пациентите си Швайцер в крайна сметка успява да се наложи.

С този филм, разкриващ един характер на фона на политическата история през 20 век, режисьорът Милър приковова вниманието на публиката. „Швайцер е бил някога така известен и популярен, както Нелсън Мандела, – известен е бил в света като голям хуманист и философ. Днес е почти неизвестен“, казва Милър. Надеждата на режисьора е, неговият филм да възроди паметта за Алберт Швайцер./deutsche welle/