ИСПАНИЯ ЩЕ ПОЗВОЛИ НА КОСОВО ДА ПРИСЪСТВА НА СРЕЩИ НА ЕС ЗА БАЛКАНИТЕ

ispaniaИспания ще позволи на Косово да присъства на срещи на Европейския съюз, които се занимават с Балканите в периода, когато страната е начело на ротационното председателство на Съюза, през първата половина на 2010 година, въпреки, че Мадрид на признава бившата сръбска провинция за независима държава, каза в понеделник външният министър Мигел Моратинос в понеделник, предаде ДПА. Испания ще запази контактите си с властите в Косово в една многостранна рамка, заяви Моратинос.

По време на Испанското председателство Косово ще може да присъства на срещи като конференции на високо равнище по въпросите на Западните Балкани.

Министърът обясни още, че Испания може да признае Косово, ако така постъпят и страните от ООН или ако Косово постигне споразумение със Сърбия, тъй като първата обяви независимостта си едностранно през февруари 2008 година.

Испания е сред малкото страни от ЕС, които не са признали независимостта на Косово. Анализаторите свързват позицията на Мадрид със сепаратистите, които живеят в Басксата и Каталунската области в страната.