Искров: Целим еврото с патрони за пъдпъдъци

iskrovБългария е в ситуация да стреля по движеща се мишена и се опитват да ни дадат патрони за пъдпъдъци. Така образно описа желанието на България да влезе в Еврозоната управителят на БНБ Иван Искров. Той взе участие в дискусия за предизвикателствата при приемането на единната валута, организирана от „Отворено общество“. Управителят посочи, че България изпълнява техническите изисквания за присъединяване към Еврозоната, но за влизане във валутния механизъм ERM-2 изобщо няма изисквания. Намерението на правителството е в началото на 2010 г. да подаде апликация за влизане в ERM-2 и съм сигурен, че Управителният съвет на БНБ бързо ще даде подкрепата си за този акт, обяви Искров. Влизането в Еврозоната не е привилегия, то е право и задължение на България по договора за членство в ЕС, каза още управителят. Той бе категоричен, че не може да се ангажира с дати или срокове за въвеждане на еврото, защото процесът е много сложен, особено зад кулисите. Не става дума за наше едностранно решение, зависим от политическата воля на страните членки на Еврозоната, поясни управителят.
През 2007 г. България бе посъветвана да изчака с кандидатстването за ERM-2. Тогава схващането на Европейската централна банка беше, че имаме сериозен дефицит по текущата сметка и можем да застрашим стабилността на Еврозоната. Този дефицит сега се стопи, а страната ни сама се справи с кризата, без външно финансиране. Това означава, че ЕЦБ сгреши, а ние сме фактор на стабилност, заяви Георги Ангелов, старши икономист в „Отворено общество“. Според него трябва да се обсъждат всички възможни опции за влизане в Еврозоната – от бързо кандидатстване до евентуално едностранно въвеждане на еврото, а също и възможност да не го приемем изобщо. Според икономиста, ако България и останалите държави от региона още 10-ина години стоят извън Еврозоната, може повече да не пожелаят да влязат в нея. В западни медии вече се появиха прогнози, че през 2010 г. България ще бъде единствената страна в ЕС, която ще изпълнява напълно изискванията на Пакта за стабилност и растеж за Югоизточна Европа, каза Георги Стоев, управляващ съдружник в „Индъстри уоч“.
Колкото по-бързо влезем в Еврозоната, толкова по-добре, заяви главният изп. директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян. Според него България трябва да продължи да изпълнява критериите, за да дава добър пример и да покаже устойчиво спазване на правилата. Хампарцумян нарече „градски легенди“ твърденията, че с въвеждането на еврото цените ще скочат. Вземете за пример Гърция, там е по-евтино, отколкото у нас, и хората от Южна България пазаруват от Гърция боб и прах за пране, каза Хампарцумян. Изследване на ЕЦБ показва, че дори в годините след въвеждане на единната валута инфлацията е по-ниска, отколкото преди това, подчерта и управителят на БНБ Иван Искров.
Невена Мирчева

в-к Стандарт