Инспектираха летище София

letishte sofiaВицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес провериха извършените дейности на летище София по изискванията на Шенген.

Целта на инспекцията е финализиране на проекта за въвеждането на изискванията към въздушните граници за присъединяването на страната ни към Шенген.

На 19 – 21 ноември се очаква проверка от страна на ЕК за готовността на Република България за присъединяване към Шенгенското пространство. Инспекцията ще бъде само на въздушните граници на страната ни – летищата София, Пловдив, Варна и Бургас. Проверяващите ще следят за изпълнението на мерките свързани с разделяне на пътнико-потока, осигуряване на помещения за лица не допуснати и/или поискали убежище, изграждане на инфраструктурни и комуникационни връзки, изработване и монтиране на указателни табелите, огледала за контрол и наблюдение.

Летище София – в изпълнение на изискванията по Шенген

Дейности, изпълнени на летище София

за присъединяването на Р България към Шенгенското пространство

В изпълнение на „Национален план за приемане достиженията на правото на Европейските общности, свързани с конвенцията за прилагане на споразумението от Шенген” на летище София са извършени следните дейности:

1. По отношение на разделянето на пътнико-потока на зони „Шенген” и „НЕ Шенген” на терминали 1 и 2:

–     Изградени са преградни стени и надстройки на Международни линии пристигане (МЛП) и Международни линии заминаване (МЛЗ) – Терминал 1.

–     Изградени са преградните врати между гишетата за паспортен контрол на Терминал 1.

–     Изградени са преградни стени на Международни линии пристигане (МЛП) – Терминал 2.

–     Изградени са преградни стени и надстройки на галерията – Термина 2.

–     Изградени са преградни парапети, врати и надстройки към преместените гишета за паспортен контрол в галерията на Терминал 2.

2. По отношение на осигуряването на помещения за лица не допуснати и/или поискали убежище:

–     Обособени са помещения за „не допуснати” (мъже и жени) и помещения за „търсещи убежище” (мъже и жени).

–     Има санитарен възел в помещенията.

–     Оборудвани са със стандартна мебелировка (легла, матраци, маси, столове).

–     Обезопасени са с решетки на прозорците и защитна мрежа на таваните.

–     Монтирани са охранителни камери. Наблюдават се от пост на ГКПП и се записват 24-часа в денонощието.

–     Осигурено е и пожаро – известяване на помещенията.

3. На Терминали 1 и 2 са осигурени помещения за извършване на проверка на втора линия. В горепосочените помещения са изградени всички необходими и заявени от ГКПП инфраструктурни и комуникационни връзки, включително достъп до интернет.

4. Съгласно изискванията за прилагане на споразумението от Шенген в помещенията за задържане на ГКПП е изградено и осигурено 24-часово видео наблюдение.

5. Монтирани са указателни табели на гишета за паспортен контрол за нуждите на ГКПП.

6. Монтирани са огледала за контрол и наблюдение на зоните около гишетата на ГКПП.

7. Общата стойност на направените до момента разходи и дължими суми по сключените договори възлизат на близо 290 000 лв., които са изцяло финансирани със средства на Летище София ЕАД (летищни такси).