Инж. Милчо Ламбрев: Всички съкращения в НКЖИ са насочени към администрация и помощен персонал

София. Всички дейности за съкращения и уволнения в Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) са насочени към администрация и помощен персонал. Не е съкратен нито един служител от експлоатационния персонал – това каза в интервю за Агенция “Фокус” инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура”. „На ниво „Експлоатация” никъде, нито един човек не е оптимизиран. „Експлоатацията” е във вида, в който беше, преди да започнат нашите действия. Това е така, за да се гарантира безопасността”, каза инж. Ламбрев. „Компанията трябваше да се преструктурира, т.е. – да се върви към оптимизация на персонала, при което обещах на служителите, че няма да има подмяна и намаляване на персонала в експлоатационните звена, което е факт към момента”, каза още той.
Днес се навършват два месеца, откакто инж. Ламбрев е поел ръководството на компанията. „Бях им обещал, че заплатите, които им бяха намалени с 30 %, ще им бъдат възстановени и това също се случи. Към момента си получават заплатите в пълния размер, т.е. заплата и аванс”, каза още той на въпрос – какво успя да изпълни от заложените приоритети.
Стачка в НКЖИ няма да има – бе категоричен инж. Ламбрев. Компанията е уведомила представителите на четирите синдикални структури за предприетите масови съкращения и уволнения. „Ние ги информирахме за това, а темата за стачки и стачна готовност е отдавна забравена, тъй като аз стриктно си спазвам моите задължения, които сме разписали в стачното споразумение”, каза още инж. Ламбрев.
Денка КАЦАРСКА/агенция „Фокус“/