Индийците не харесват западните дрехи

Мнозинството индийци са против носенето на модни западни дрехи от девойките, които показват техните тела, сочат данните от социологическо проучване, проведено по поръчка на телевизия CNN-IBN и вестник „Хиндустан Таймс“.

62% от запитаните са се обявили против това девойките, да се появяват на обществени места със западни дрехи, докато 28% не виждат нищо неприлично в това. Жителите на северна Индия са се оказали по-либерални по този въпрос: 52% не възразяват против западните дрехи, докато на юг подобни „либерали“ са едва 30%. Мнението относно моралния облик на жените в откровени западни дрехи се е разделило по-равно: 49% от запитаните са с лошо мнение за тях, 51% са на обратното мнение. Запитаните са били единодушни по въпроса за дрехите в образователните учреждения. 69% са за забрана на западни дрехи в училищата и университетите, 31% са против.

Участниците в анкетата са признали, че главният моден източник на индийската младеж са средствата за масова информация. Девет от десет запитани /91%/ са убедени, че телевизията и киното оказват влияние върху модния стил. 96% обвиняват медиите в пропаганда на откровени и секси дрехи. Най-широко разпространената женска дреха в Индия е сари – платно, дълго няколко метра, което се омотава около тялото. Все повече момичета от средната класа в последно време предпочитат джинсите и панталоните, които носят с тениски или блузки. Анкетата е проведена в 16 градове в цяла Индия от 19-23 юли, в нея са участвали 3506 души, отбелязва РИА „Новости“. Тя е по случай 62-та годишнина от Деня на независимостта, който се празнува на 15 август. /БГНЕС