Имало несъгласувани идеи в законопроекта за висшето образование

В двата варианта на Законопроекта за висшето образование има различни философии и несъгласуване на идеите. Това заяви председателят на Съвета на ректорите в БългарияБорислав Борисов след среща с президента на КНСБ Желязко Христов и председателя на Националния браншови синдикат „Висше образование и наука“ Лиляна Вълчева. По думите на Христов те са се обединили около идеята, че няма да подкрепят законопроекта в сегашния му вариант и искат дебат по темата.

Утре на среща с председателя на парламентарната комисия по образование и наука Огнян Стоичков, председателят на Съвета на ректорите ще му предложи да се разработи Законът за развитие на академичния състав, но единствено като рамков закон. По думите му специална работна група пък трябва да работи по Закона за висшето образование в раздела за академичния състав и да детайлизира изискванията на рамковия закон: „Ако го приеме, още февруари в Народното събрание ще може да влезе закон за развитие на академичния състав, който ще е подкрепен от преобладаващата част от академичната общност“.

По думите на Лиляна Вълчева законопроектът за висшето образование създава няколко сблъсъка и нарушава права. Тя допълни, че за първи път сме свидетели на законопроект, който се опитва да отнеме придобито право: „Дали ще има сблъсък – междуличностен, междуръководителен, на висшето училище и даден преподавател, от ръководител-катедра до ректор – какво правим, ако този учен не се примири и напусне това висше училище. Оставайки извън висшето училище, той няма вече своето звание доцент, професор, той е господин никой, остава на улицата“.

Борисов уточни, че трябва да има и ясни критерии за присъждането на академичните степени. Той допълни, че всички се надяват в най-скоро време да бъде приет най-добрият закон, а не какъвто и да е./DarikNews/