Изчезна карикатуристът Цветан Цеков – Карандаша

karandashaСофия /КРОСС/ Изчезнал е известният карикатурист Цветан Цеков – Карандаша. Това потвърди предИнформационна агенция КРОСС генералният секретар на МВР Калин Георгиев. Според него синът на Цеков е  подал жалба в едно от софийските районни управления на 12 декември т.г.

Калин Георгиев каза, че Цеков се издирва като изчезнал. Не се работи по версия за отвличане. Прави се проверка от МВР и по болниците.

Цветан Иванов Цеков – Карандаш е български художник-карикатурист и илюстратор. Роден е в с. Махалата, днес влизащо в състава на град Искър. През 1947 г. завършва живопис в Художествената академия в класа на професор Дечко Узунов. Още преди да постъпи в Академията, обаче, учи основи на рисуването при големия български карикатурист Илия Бешков. Псевдонима Карандаш му измисля журналистът Стоян Нейков, главен редактор на вестник „Нашенец“. Съосновател и член на редколегията на хумористичният вестник „Стършел“. Карандаш редовно публикува там карикатури, за които са характерни острата политическа тематика, лаконичността на рисунъка и липсата на текст. Освен в областта на карикатурата, Карандаш работи и илюстрации и плакати. Илюстрира детски книги от Асен Босев и Михаил Лъкатник. Съществено място в творчеството му заема образът на революционера Христо Ботев, противопоставен на осмивани от художника съвременни явления и образи.