Изслушват в ЕП на кандидатите за комисари от 11 януари

От 11 до 19 януари 2010 г. Европейският парламент ще проведе серия от публични изслушвания на 26-тимата кандидати за членове на Европейската комисия, предложени от Съвета на ЕС и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Изслушването на Румяна Желева е планирано да се състои на 12 януари 2010 г. от 17.30 до 20.30 ч. българско време.

В продължение на три часа кандидатите за комисари ще отговарят на въпроси на евродепутати от ресорните комисии на ЕП, отговарящи за портфейла, предложен на съответния кандидат за комисар. Кандидатите ще бъдат оценявани по техните познания в конкретната област на техния портфейл, както и по тяхната обща компетентност, ангажираност към европейската идея, лична независимост и умение да комуникират.

След изслушванията членовете на ресорната комисия ще проведат обсъждане и ще изпратят писмени заключения на Председателския съвет (Председателя на ЕП и ръководителите на политическите групи), който ще обсъди резултатите със Съвета на председателите на комисии. На този етап може да се появят искания за промени в разпределението на портфейлите или на предложения състав на Европейската комисия. През 2004 година натиск от ЕП, преди да проведе окончателното гласуване, доведе до две промени в предложения състав на Комисията и до една смяна на портфейл.

ЕП ще гласува окончателно новия екип на г-н Барозу на специална пленарна сесия на 26 януари 2010 г. в Брюксел. Номинацията на самия Барозу за втори мандат като председател на ЕК вече бе одобрена от ЕП на 16 септември 2009 г./КРОСС/