Изслушването на Желева трябва да опровергае слуховете

Препитването на Румяна Желева в ЕП се очаква с голям интерес, породен най-вече от публикациите за съмнителните бизнес връзки на съпруга й. Изслушването й трябва да внесе яснота, каза Гернот Ерлер в интервю за Дойче веле.

Гернот Ерлер е заместник-председател на социалдемократическата фракция в германския Бундестаг и приятел на България. С него разговаря Маринела Липчева.

Г-н Ерлер, какви са очакванията Ви към изслушването на г-жа Желева в Европейския парламент днес и въобще – към нейната работа, ако бъде избрана на комисарския пост?

Ерлер: Всичко това се превръща в една не много приятна история, защото напоследък бяха тиражирани прекалено много слухове около личността и връзките на съпруга на г-жа Желева. Всичко това никак не е добре, и аз се надявам, че изслушването ще внесе яснота в проблематиката и ще опровергае слуховете.

Г-жа Желева е малко или много непозната на международната политическа сцена. Какво очаквате от нейната работа в този нов ресор, който е много важен и за Германия?

Ерлер: Вярно е – международното сътрудничество и хуманитарната помощ са важен ресор, макар и да не са сред ключовите за работата на Европейската комисия. В този смисъл очаквам, че г-жа Желева ще представи концепция за това как в бъдеще да бъде по-добре координирана работата в тези важни области – международно сътрудничество и хуманитарна помощ. Това е най-важната й задача.“/deutsche welle/