Изсипливче, припътница, развързанче — Herniaria glabra L., Herniaria hirsuta L. Сем. Карамфилови — Caryophyllaceae

Разпространение. Срещат се по каменливите, песъчливите и сухите слънчеви места, покрай ливадите, пасищата и храсталаците навсякъде из България.

Описание. Многогодишни тревисти растения с разклонени пълзящи стъбла, дълги до 20 см. Коренът и на двата вида е дър-венист, с множество дребни коренчета. Листата са дребни, елипсо­видни, с бели яйцевидни прилистници, като листата и стъблата на Herniaria glabra са голи и светлозелени, а на Н. hirsuta — окос­мени и сивозелени. Цветовете са дребни, жълтозеленикави и съ­брани в пазвите на листата по 5—10, с петлистна чашка, петлистно венче и 5—10 тичинки. Чашката на цвета на Н. hirsuta има че-тинки, а на Н. glabra е гола или само при основата е влакнеста. Плодът е разпуклив, с едно семе.

Използуваема част. Стръковете на растението без. вдървенялото в основата стъбло, брани през време на цъфтежа, юли—септември. Сушат се на сянка или в сушилня до 50°С. Изсу­шената билка има сребристозеленикав, жълтеникав до зелен цвят и нагарчащ вкус, а при разтриване между пръстите изпуска ми­ризма на кумарин. Допустима влажност 12%. Опакова се в торби или бали. Запазва се в сухи и проветриви помещения. Изнасяна билка.

Химичен състав. Кумарин, кверцетин, рутин, тритерпе-нови гликозиди, твърдо етерично масло, следи от алкалоиди, са-понина херниарин (с кумаринова миризма), херниарова киселина, ‘ танини, минерални вещества и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей-
ствува пикочогояно u болкоуспокоителио. В българската народна
медицина се употребява при възпаление, пясък и камъни в бъбре-
ците и пикочния мехур воднянка, туберкулоза, албумин в ури-
ната, бронхиален катар и др. Прясното растение, счукано на каша,
се препоръчва за налагане на трудно зарастващи рани, при обриви
и лишеи, а свареното — за бани.

Начин на употреба. 1 супена лъжица се залива с 500 г вряла вода да кисне 2 часа. Прецедената запарка се пие по една ви­нена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Внимание! Да не се употребява при жлъчни камъни.