Израел е стратегически партньор от първостепенно значение за България

„Израел е стратегически партньор от първостепенно значение за България в много области”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на близкоизточната държава Бенямин Нетаняху. „Израел винаги е била на Запад като развитие във всички сфери. Това, че правим връзки с нея не означава, че го правим за сметка на други държави”, допълни г-н Борисов. По думите му съвременните външнополитически отношения предполагат възможност за близки отношения с много страни, което ще доведе до повече инвестиции и по-добри условия за пазара в България.

Освен възможността за инвестиране на израелския бизнес в страната ни, тема на срещата между премиерите беше и сътрудничеството в сферата на сигурността, икономиката, военната промишленост и туризма. Двамата правителствени ръководители обсъдиха опита на Израел за преодоляване на икономическата и финансова криза. Министър-председателят Борисов заяви, че ще се възползва от съветите на израелския си колега по отношение на финансовата политика. Бенямин Нетаняху е посъветвал българския премиер да започне постепенно, на всеки шест месеца да намалява ДДС с половин процент още от т г., вместо планираното редуциране на ставката с 2% от 2011 г.

Израелският министър-председател изказа своите поздравления за това, че политическа партия ГЕРБ е успяла да състави самостоятелно правителство без коалиционни партньори и е удържала на натиска на другите партии. Бойко Борисов покани Бенямин Нетаняху да посети България в близките няколко месеца.

Преди срещата с израелския си колега министър-председателят на България присъства на възпоменателна церемония в памет на жертвите от Холокоста, която се проведе в мемориала „Яд Вашем” в Ерусалим. Българският правителствен ръководител запали вечния огън и поднесе венец в памет на загиналите 6 млн. евреи. Премиерът се разписа и в книгата за гости на мавзолея. „Винаги да помним онези, които загинаха невинни, за да не се повтаря трагедията им никога повече”, гласи текстът.

Министър-председателят Бойко Борисов е на двудневно официално посещение в Израел по покана на премиера Бенямин Нетаняху.