Изправят пред Темида шефа на съобщенията

sud3СОФИЯ. С обвинение се сдоби вчера председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. В 13 ч той дойде в следствието с адвоката си Ина Лулчева, а 30 минути по-късно вече си тръгна. На излизане Божков и Лулчева отказаха да разговарят със „Стандарт“. На въпроса защо е повикан в следствието и дали му е повдигнато обвинение и той, и тя заявиха: „Няма да ви кажем“.
По-късно обаче от прокуратурата потвърдиха за „Стандарт“, че на Божков е повдигнато обвинение по чл. 282 от Наказателния кодекс за неизпълнение на служебни задължения. По-конкретно – шефът на телеком регулатора не е изпълнил влязло в сила решение на Върховния административен съд за издаване на лиценз на радио К 2. Така той е нанесъл и материални вреди на медията, твърдят обвинителите. Преди повече от два месеца столичното следствие назначи експертиза, която да установи какви са загубите на радиото от това, че близо година не може да работи.
Председателят на КРС бе извикан на разговор в следствието миналия четвъртък, когато се очакваше да получи обвинение, но това не стана поради неявяване на адвоката му заради друг ангажимент. Освен решетки от 1 до 8 г. за престъпление по чл. 282 от НК, Божков може да бъде осъден да плати и щетите на радиото, коментираха магистрати. До този момент срещу него не е повдигнато обвинение за подкуп. Според жалба на шефката на радио К 2 Илиана Беновска босът на КРС й поискал 300 000 евро, „за да реши проблема“. По този сигнал също върви проверка. 
По закон прокуратурата може да поиска от съда и отстраняване на Божков като шеф на КРС, докато следствието срещу него приключи. Това се прави, когато има данни, че обвиняемият може да унищожи улики или да извърши ново престъпление, коментираха магистрати. Дали ще бъде поискано отстраняване на Божков, водещият делото прокурор Севдалин Цанков отказа да коментира.
Екип на „Стандарт“

в-к Стандарт