Изложба на българския художник Георги Железаров в Братислава

Вчера в Българския културен институт (БКИ) в Братислава бе открита изложба на българския живописец Георги Железаров (1897-1982 г.).

В словото си посланик Огнян Гърков отбеляза, че Железаров е изтънчен ценител на природата, умеещ да се радва на зимата, слънцето и българската архитектура, които претворява с топлота и любов. Той говори и за удивителното умение на твореца да пресъздава фигури, навеждащи към размисъл за съдбата на човека и за непреходните житейски ценности.

Посланикът изрази надежда посетителите да открият в изкуството на българския художник общото във възприятията и манталитета, което свързва българи и словаци  от векове. Той благодари на присъстващите правнучка и внучка на живописеца, на организаторите на изложбата от посолството и от БКИ.

Сред гостите на събитието бяха словашки ценители на изкуството и художници, представители на българската общност в Словакия, директори в Института „Гьоте” и в Словашкото национално радио, служители на Министерство на външните работи на Словакия, представители на словашката научна общност, служители на посолството и БКИ, учители и ученици от българското  училище „Христо Ботев” в Братислава.