Изложба в Народното събрание

narodno-sabranieСтарозагорската художествена галерия ще представи своя изложба в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Народно събрание на Република България и Градска художествена галерия – Стара Загора представят изложбата „Митовете и легендите на моя народ” – колекция от фонда на галерията, в Клуб на народните представители в Народното събрание днес от 11.00 ч. Изложбата е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Общо 26 наградени платна от двете Балкански квадриналета „Митовете и легендите на моя народ”, проведени в Стара Загора през 2004 и 2008 г., ще се представят в Парламента.
На откриването ще присъства кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Ще бъдат изложени платната на отличените с Голямата награда художници – „Средище” на Цветан Колев /2004 г./ и „Костенурка” на Юрий Буков /2008 г./, творби на Вълчан Петров, Надежда Кутева, Георги Златев, Антон Антонов, на художници от Румъния, Турция, Украйна. Музикалният фон ще е на Петър Петров – композитор, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова”, Стара Загора, лауреат на много конкурси.
Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” се организира на всеки четири години (т.е. всяка високосна година) под патронажа на кмета на Община Стара Загора. Организатори традиционно са Община Стара Загора, Художествената галерия , Министерството на културата и Съюзът на българските художници.
На 15 декември 2004 г. в Художествената галерия в Стара Загора ще бъде открито Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“. В първото издание участваха 159 автора от България, Турция, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия. Има изпратени творби от Чехия, Италия, Бразилия. Бяха изпратени 430 картини, но журито допусна за финално представяне 215. Големият приз на квадриналето е пластиката „Зографът“ на покойния скулптор Александър Козаров и парична премия. Награди бяха връчени още от водещи старозагорски фирми – Загорка, Трейс Груп, Домейн Менада, Мини Марица-изток.
Общо 121 с художника с над 400 платна заявиха своето участие във Второто издание на квадриналето, открито отново на 15 декември миналата 2008 година. „Чест е за мен, че в културното пространство на града ни има такова престижно събитие Квадриналето е един невероятен земен оазис на красота, изящество, хармония и цветно великолепие. От живата му вода ще вземе всеки, който пази и отглежда в себе си любопитството към света и неговите чудеса и ще утоли жаждата си за красота” – написа в обръщението си към всички участници във Второто издание кметът на Община Стара Загора проф./Светлин Танчев./Агенция Фокус