Изложбата на писалки става постоянна

Автоматична писалка на Тонич, с която той е  написал романа „Красна поляна“, от 1974 г. и някои от неговите бележки, изложени по повод Деня на народните будители в хасковското читалище“ Св. Климент Охридски“, предизвика огромен интерес и стана повод за организирането на по-голяма сбирка. Само за седмица експонатите в нея набъбнали на около 100, разказва читалищният секретар Дора Михайлова.
Идеята е изложбата да стане постоянна и в нея да бъдат събрани не само средства за писане, но и стари тетрадки.
Някои от интересните попълнения са химикалки на фирми, които вече не съществуват, като ХЕИ и „Мобиком“. Най-старите средства за писане в изложението са  писалките със златни писци и перодръжките от началото на XIX век РУСТИКО. Вече сред експонатите има и писалки „Дюпон“, изработени от материали, които се използват в аеронавтиката, стара мастилница, както и перо от музея на Пушкин. 
В импровизираната засега сбирка ново попълнение е и уникален експонат от хартия. Това е тетрадка със записки от  1902 година. На гърба на корицата й става ясно, че тя е издадена през 1875 година. Като част от  колекцията Дора Михайлова е решила да извади и картичките, които именитият й чичо е изпращал през годините до близките си от пътуванията си като спортен деятел и като жури при различни международни кино и театрални фестивали.

в-к Стандарт