Ратанови мебели за дома

Изкуството на обзавеждането в 10 прости правила

Овладейте изкуството на вътрешното обзавеждане с тези 10 прости правила

Организирането на мебелното разположение  може да бъде просто и добре съобразено с няколко важни правила. Можете да ги разпределите или нахвърлите всички заедно, или пък да ги подредите и планирате със сложния фън шуй. Повечето хора обичат да е нещо по средата.

Тези 10 правила  могат да улеснят процеса.

1. Измерете
Измерването на вашето пространство, както и да вземете размерите на всички мебели е първото нещо, което трябва да направите. Размерът на вашето пространство ще определи какво можете да поставите в стаите, колко броя от мебелите ще се поберат, вида на мебелите, които използвате, и може би дори и самия вид на материала дава значение как ще организирате пространството.

Обзавеждане за дома

2. Определете функционалността.
В днешните домове ние често се създават пространства  за многофункционална употреба, с цел спестяване на място,  така че една стая може да служи за много цели, според спецификата на функцията. След като определите за какво ще ви служи стаята, това ще ви помогне да планирате и функционалното разпределение.

3.Изгответе план-скица на етажа от къщата или апартамента
Въпреки че можете да изготвите план на пода върху парче хартия, има много различни начини да го направите. Можете да използвате „рум проектанти“ или специалисти по вътрешно обзавеждане, които ще намерите в повечето сайтове на производители на мебели. Има приложения, които да ви помогнат в процеса на визуализация.
Можете също да създадете вашият идеален план на етажа, като просто премествате мебелите и видите как ще изглежда и дали си пасва. Този метод не работи добре за всички, но някои го предпочитат, тъй като успяват бързо да се справят с проблема и не искат да прекарват твърде много време за планиране.

4. Дефинирайте райони
Важно е да се определят зони, така че вашите мебели да изглеждат „закотвени“ и не плуват хаотично в стаята. Така например, в хола може да искате да създадете една или няколко отделни зони.
Дефинирането на зони за различни дейности е особено важно в многофункционалната стая, или особено на една голяма основна зона. Районите могат да бъдат определени и отделени чрез цветове, пускането на различни  пътеки по пода, или създаване на фигури с вашето разположение на мебелите.

5. Оставете и празно пространство, за да има движение
Докато поставянето на мебелите е важно, оставянето на достатъчно място, за да ги навигирате и напаснете лесно е също толкова важно. Създаването на място за преминаване, за да протече лесно и бързо, без да пречи вратите или прозорците. Това също прави стаята да се усеща с по-приветлив и по-уютен вид.

6. Махнете диваните от стените
Стените служат с цел да определят границите на една стая, но мебелите не трябва да ги обгръщат. Това е погрешно схващане, че можете да създадете повече пространство чрез натискане всичко върху стените. Диваните и столовете се слагат на известно разстояние от стените, за да се създаде чувство за по-голяма площ. Само няколко педи  са достатъчни.

7. Поставете скриновете, шкафовете и секциите до стените
Скриновете, секциите, бюфетите и библиотеките, от друга страна, по принцип стоят по-добре допрени до стените. Всъщност, можете да ги поставите стабилно, ако са по-високи или по-тежки да ги пристегнете с ремъци за  по-безопасно, но те няма да изглеждат добре поставени в ъглите или отдалечени от стените. Единственото изключение ако шкафовете са използвани като разделители за стаята, защото в този случай те са в качеството на стени и помагат да определят зоните.

8. Мястото за хранене – маси и столове
Трапезните маси стоят най-добре под източник на светлина, независимо дали това е полилей или аплик. Не само, че е функционално да има светлина над вашата трапезария, но вие не трябва да се борите за значимост в рамките на помещението, а заедно да създадете една много добра фокусна точка.

9. Да намерите точката на фокус
Важно е да има фокусна точка в стаята. Тя може да бъде един архитектурен елемент, един прозорец, една картина или дори диван. Важно е да се намери фокусна точка в началото на деня и така да се организира всичко, че тя да остава в своята главна роля без да се налага да се бори за нея.
Както бе споменато по-горе, масата за хранене може да бъде фокусна точка на къта за хранене, а в спалнята логично е да бъде леглото като фокусна точка. Това е най-голямата мебел в спалнята и тя трябва да получи някакво специално отношение.

10. Използвайте функционални мебели, създадени специално за малки пространства
Мебелите функционални  или универсални ви позволяват да бъдете гъвкави и да използвате пространството по много различни начини. Това е особено вярно за малки пространства
Бонус правила:

Използвайте аксесоари за въздействието
Използвайте аксесоари, които да поставят всичко на ново ниво. Осветлението може да ви помогне да се определят зони и да се подчертае всяка част от обзавеждането. Възглавниците могат да ви помогнат да създадете акценти,  да балансират нещата или да помогнат за създаването на ритъм. Огледалата помагат да се въведе светлина и може да направи пространството се усеща като по-голямо.

Сигурно си мислите – сега добре се получи, но къде да сложа излишните стари мебели? Колкото и да сте пресмятали с функционалността на мебелите и да сте си купили само допълващи интериора неща, все има нещо, които не се вписва в обстановката.

Не върви просто така да ги оставите на улицата до контейнера. Пробвайте да ги продадете – има сайтове за употребявани вещи или да ги оставите в някой оказион. Също бихте могли да подарите на някой, който би имал нужда и да използва по предназначение дадената мебел. Хубаво е това да се случи колкото се може по-бързо, а не да отлежава в мазето и да пречи на съседите.

Имате и друга възможност – обаждате се на фирма, която има собствен транспорт и хамали (при необходимост) и ще дойде да извози вашите непотребни мебели и да ги изхвърли.