Издънките на японците

Два тежки удара понесоха от началото на 2010 година японските автомобилостроители. Първо станаха известни провалите на Тойота, а малко след това се издъни и другият японски гигант – Хонда. Накъде от тук нататък?“Извинявам се, че заради качеството и сигурността предизвикахме грижи за много клиенти“, заяви шефът на Тойота на 9 февруари в Токио. След изтеглянето от употреба на над 7 милиона автомобила по цял свят заради проблеми с педала на газта, японският концерн, най-големият автомобилостроител в света, съобщи и за изтеглянето на 437 хиляди хибридни модела. В Европа, в общо 32 страни, са засегнати около 54 хиляди автомобила от модела на Тойота Приус, произведени между април 2009 и януари 2010 година. Проблемът засяга предимно третото поколение на модела. Близо 200 собственици в САЩ и Япония досега са се оплакали, че след задействането на педала на спирачката и началото на спирачния процес настъпва известно забавяне. Тойота възнамерява да решава проблема с актуализиране на софтуера.

Тойота – на колене

Моделът Приус е най-често продаваният хибриден автомобил в света. От началото на производството му през 1997 г. по света са продадени около 1 милион и 600 хиляди екземпляра. През 2009 г. на пазара бе пуснато третото поколение на модела. Откакто холивудски звезди като Леонардо ди Каприо седнаха зад волана на Приус, струващият 25 хиляди евро модел се счита не само за екологически коректен, а и за шикозен. Нека припомним, че хибридните автомобили имат по два двигателя – бензинов и втори, по-слаб, електрически. Електрическият се ползва предимно в градски условия, което допринася за икономичността и за по-малко вредни емисии.

В САЩ мнозина сред по-заможните си купуват автомобили от марката Лексус, като го мислят за американска кола. Само малцина знаят, че Лексус всъщност е дъщерна фирма на Тойота за производството на автомобили от лукс класа. Според съобщения в медиите обаче Лексус също планира временно спиране на производството на хибридния модел на Лексус HS 250 h заради проблеми със спирачките. Японската информационна агенция Киодо съобщи, че на Лексус се монтира същата спирачна система като тази на модела Приус.

Вредите за имиджа на Тойота, чиито автомобили винаги са се нареждали на предните места при анкети за удовлетвореността сред купувачите, са огромни. Ала концернът сам си е виновен и заради безразсъдната си информационна политика, и заради дилетантизма, проявен при справянето с кризата. Тойота изтегля автомобили от есента на 2009 година, но без никакъв коментар до 9 февруари. Освен това проблемите с педала за газта са били известни на концерна още от 2007 година. Обществеността обаче не е била информирана.

Падането от високо боли

Съвсем доскоро мениджъри от всички браншове се отправяха на нещо като хаджилък в заводите на Тойота в японския град Нагоя, за да се запознават на място с безпрецедентно строгия качествен контрол на японците и с ефективното производство, осигуряващо на концерна високи печалби.

Гьотц Клинк, автоексперт от консултинг компанията A. T. Kearney, каза наскоро в тази връзка следното: „Когато някой бъде поставен на толкова висок пиедестал, е лесно да падне много ниско долу. Това, което нервира експертите, е, че дори в Тойота, с така високата производствена дисциплина, нещо може да тръгне по толкова грешен път“, разсъждава Клинк.

Кам провалите на Тойота тази седмица се добави и издънването на втория по големина японски автомобилостроителен гигант – Хонда. От ноември 2008 г. до момента са изтеглени близо един милион автомобили от моделите Сивик, Акорд, Одисей и Си Ар Ви с години на производство 2001 и 2002, както и автомобили от модела Акура ТЛ от 2002 г. заради проблеми с предпазните въздушни възглавници. Във връзка с тези проблеми в САЩ вече имало една жертва и 11 ранени. Според финансовия шеф на Хонда последните засегнати 440 хиляди автомобили ще струват на компанията между 16 и 24 милиона евро. Хонда съобщи, че няма информация за нови инциденти с въздушните възглавници след изтеглянето от месец юли 2009 година.