Извънредно положение в три американски щата заради обилните снеговалежи

В три американски щата – Арканзас, Оклахома и Тенеси – бе обявено извънредно положение заради продължаващите там, а и в други централни щати, обилни снеговалежи, предаде ИТАР-ТАСС. Властите съобщиха, че в тези райони 175 000 домове и офис сгради са без електрозахранване. За възстановяване на електроподаването ще е необходима поне седмица. Извънредно положение е обявено и в отделни части на щатите Вирджиния и Алабама. Затворени са училища и държавни учреждения.

Снежните бури в централните райони на САЩ са от няколко дни. Те обхванаха огромни територии – от Ню Мексико до Северна Каролина. Само през изминалото денонощие в някои райони се образува 40 см снежна покривка, а на отделни места дебелината на леда достигна 6 см.

Движението по редица федерални пътища е преустановено заради поледици. Снегорините не смогват да почистят достатъчно бързо натрупващия се сняг, който според синоптиците ще продължи да вали и през следващите дни, допълва БТА.

Заради лошото време са отменени стотици полети, включително на летищата на Оклахома сити, щата Оклахома и Литъл Рок, щата Арканзас, както и в някои летища на щата Тексас. Причините са недостатъчно бързото почистване на пистите и опасността от покриване на самолетите с лед./DarikNews/