Извадки от статии за PR-кампании

1.  Сектор “Връзки с обществеността” на ДКД с награда за най-успешна PR кампания (2001/06/6)
На 21.05.2001 г. сектор “Връзки с обществеността” на ДКД получи наградата за най-успешна PR-кампания за 2000 г. на Българското дружество за връзки с обществеността /БДВО/. Отличието бе присъдено заради успешното организиране, провеждане и отразяване на търга за втори GSM – оператор в България, проведен в средата на декември, 2000 г. Наградата бе връчена на тържествена церемония в БТА на началника на Сектор “Връзки с обществеността” на ДКД Ирина Кънева, в присъствието на председателя на ДКД г-н Иван Таушанов, гл. секретар г-н Любомир Стоичков, представители на администрацията на ДКД и много журналисти. Комисията получи поздравления за заслуженото отличие от представители на много държавни администрации и на медии.
2. Капитал“  5 януари 2002 , 41 стр.
Анкета на „Капитал“:
Кампанията на Петър Стоянов – PR-гаф на 2001 г.
Константин Иванов
Предизборната кампания на Петър Стоянов е най-големият PR-гаф на 2001 г. Това е резултатът от допитване на “Капитал” до фирми за връзки с обществеността и PR-отделите на рекламни агенции. В класацията следват комуникационната политика на правителството на Симеон Сакскобургготски, кампанията на ОДС за парламентарните избори 2001, противоречивите изявления на премиера преди втория тур на президентските избори и поведението на СДС след парламентарния вот.
Подреждането на гафовете е направено след анонимна анкета, на която отговориха 12 от общо 18 фирми, до които въпросите бяха изпратени*. Всяка от запитаните агенции трябваше да класира трите най-големи PR-гафа. Любопитно е, че анкетираните откриват PR-гафове преди всичко в кампаниите на политическите сили и доста по-рядко в стратегиите на своите колеги и конкуренти. Основната причина е, че през миналата година в България се проведоха и парламентарни, и президентски избори, които дадоха възможност на някои PR-специалисти да се включат в политически кампании, а на други – да коментират язвително свършеното.
“Загубиха се предварително спечелени избори. След коректния тон на Петър Стоянов нападателното му държание в предизборната дискусия по БНТ предизвика рязкото спадане на доверието към него. Това е пример как след четиригодишен успешен мандат като президент Стоянов изгуби изборите заради лоша PR-кампания. Екипът му го изпусна от контрол и го остави да взема решения извън неговата компетентност. Кампанията на Стоянов попадна в омагьосан кръг, а можеха да го изберат и без нея. Въпреки че резултатите от погрешната стратегия излязоха наяве още на първия тур, президентският екип я поддържаше и в седмицата след това”, са сред коментарите на PR-специалистите в анкетата.
* Резултатите са обобщени от отговорите на агенциите: “М3 комюникейшънс”, EuroRSCG, “Бизнесдата”, “Ориндж ПР”, “МАРК комюникейшънс”, МАГ, Dekoni – All Channels Communication, “Леа”, “Уикпрес”, “ПР Пойнт”, АПРА, “Юнайтед партнърс”.
3. „Дума“  12 юни 2002 , 4 стр.
Петър Стоянов и екип с приз за медиен гаф на 2001-а
Гласът на кмета Стефан Софиянски взе наградата „най-добър в професията“
Борислав Наумов
Предизборната кампания на експрезидента Петър Стоянов получи вчера наградата за медиен гаф на 2001 година в ежегодния конкурс „PR 2001“, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността. Журито на конкурса се въздържа от аргументация, видимо преценявайки, че резултатите от президентските избори са достатъчен атестат за предизборната кампания на Петър Стоянов, който влезе в надпреварата за „Дондуков“ 2 с рекордно висок рейтинг, но в крайна сметка загуби.
От името на предизборния щаб на бившия държавен глава, приза получи Петър Корумбашев, който наруши добрия тон на церемонията и „благодари“ с думите: „Помиярството и увивните растения винаги са били на особена почит в България. Приемам наградата като стъпка в тази посока“. По-нататък бившият „кукувец“ набеди медиите, че обичат богатите, красивите и тези, които седят на първия ред, и посъветва да се гледа и по-назад.
4. Други победители в конкурса „PR 2001“
– Най-добра PR-кампания: Националната кампания за безвъзмездно кръводаряване, дело на рекламна агенция „Леа консулт“ ООД;
– Най-добро представяне на стока или услуга: Червилото „Пур ла ви“ на френската козметична фирма „Буржоа“, рекламирано за магазини „Стамбули“ от агенция „Крес“;
– Най-успешна вътрешно-фирмена комуникационна програма: „Аз съм директор“, разработка на фирмената PR-агенция на „Електроразпределение“-Столично;
– Най-добра страница в Интернет на държавна институция: Сайтът на Министерство на икономиката;
– PR-книга на годината: „Комуникация и социална промяна“ от проф. Тодор Петев.