Избраха Мистър Гей Свят

28-годишен южноафриканец бе коронясан за „Мистър Гей Свят 2010″ на конкурс в Осло. Карл Ван ден Берг, управител на ресторант в Кейптаун, стана победител във второто издание на конкурса, изпреварвайки представителите на Австралия, Хонконг, Китай и Испания. Продължилата четири дни конкурсна програма завърши с нощно дефиле в оскъдно облекло и различни дегизировки в нощен клуб в норвежката столица.

Целта на конкурса според организаторите е „да излъчи лидер, който поема отговорността да стане говорител на своята общност и да защищава по света равенството и правата на човека“, отбелязва БГНЕС. Австралиецът Байрън Ейду, 25-годишен инспектор във федералното правителство, се нареди втори. След него в надпреварата останаха 33-годишния хонконгски танцьор Рик Дийн Туомбли и испанеца Серхио Лара, 26-годишен психолог, заел пето място.

В конкурса участва и 26-годишен китаец – заел четвърто място – чиято самоличност не бе обявена заради враждебността на Пекин спрямо гей общността и опасенията за възможни репресии. Миналия месец полицията в Пекин осуети гей конкурс за красота, на който трябваше да бъде определен китайският представител за Осло./DarikNews/