Избор на шкаф-мивка за банята

Избор на шкафКогато трябва да изберем най-важния предмет, за банята – шкаф — мивка, ще трябва да се съобразим с набора от предмети, който ще заемат празното пространство и не на последно място с размера на помещението. Но, на първо място трябва да сме наясно каква мивка, шкаф и огледало предпочитаме? Необходимо е, да проучим плюсовете и минусите на различните модели, за да разположим правилно осветлението. Огледало, мивка и шкаф – тези нужни аксесоара може да бъдат на един постамент и да имат обща основа. Към изброените предмети често се добавя една или две светлини. Смесителната батерия в комплекта по правило не влиза. Някои компании предлагат шкаф — мивка с други предмети от своите мебелни колекции заедно със сантехниката и друго оборудване. При това положение избора се опростява, защото на вас ще ви предложат вече готово комплексно решение. Когато обзавеждате ново жилище или жилище след ремонт е добре да повикате почистваща компания която да изсмуче прахта с мощна прахосмукачка. В случай че сте решили да смените старата кухня има и такива фирми които предлагат демонтаж на кухненски шкафове, изхвърляне на стари мебели и стари електроуреди от кухнята. Повечето такива фими имат всички инструменти за демонтаж и транспорт за транспортиране до депо за отпадъци.

Шкафове според начина им на монтаж

Подов или стенен шкаф? По начина си на монтаж всички модели се делят на три групи. Първите са стенни – закрепят се на стената, вторите и третите са подови (едните са на крачета, а другите на цокъл). Преимуществото на стенния шкаф е визуалната олекотеност и наличието на свободно пространство ниско долу (лесно се почиства пода). Моделите на крачета могат да имат няколко рафтчета и почистването и при тях се осъществява лесно. Подовият шкаф преди всичко се предпочита, заради своята голяма вместимост. Освен това, те често скриват сифона на мивката.

Отделно стоящ или модулен? Предимно се има предвид само ширината на модела, но в повечето случаи тя варира от 45 до 120 см (на стъпки от 5 см). Дълбочината предимно не се указва, защото тя е почти винаги универсална – 30-50 см. Ако тази величина е по-голяма, то вие не можете да достигнете до огледалото от над стърчащия рафт, ако е по-малка – не може да се побере мивката. Ъгловият шкаф — мивка по правило е, компактна и практична. Този модел е предназначен за тесни бани или за санитарен възел към гостна. Противоположността им – модулните конструкции за просторните помещения. Те са от отделни елементи и детайли, както кухненската мебел и могат да заемат цялата стена. Често те се обединяват в обща настолна. Това решение е удобно поради липса на снадки, където се събира прах и мръсотия. Тогава какъв шкаф — мивка да изберем? Може да избирате от три варианта. В първия случаи мивката може да бъде на пиедестал: като под ръба й може да са разположени полици с вратички. Във втория случаи мивката е заедно с шкафа и е едно цяло. Третият вариант – мивката е във вид на отделен предмет, стоящ върху шкафа.

При избора на такава мебел за банята е важно вашето предпочитание, дали желаете да се вижда сифона на мивката или той да бъде скрит чрез фасадната част на шкафа. Освен това, каква ще бъде мивката също зависи от това, което вие харесвате – керамична, санитарен фаянс или хром никел.  Стъклата, дървената част, пластмаса, естествен или изкуствен камък ще използвате за плот, за всичко това дизайнерите ще се ръководят от вашите индивидуални потребности и желания. Ако елементите са напряко – то, такъв шкаф подхожда за кухнята. Той се изработва с движещи се вратички или шкафчета. Отстрани или отпред понякога има преграда и държачи за полицата. В някои бани шкаф — мивки няма, а неговата роля изпълнява откритите полици. Пиедесталът под мивката в банята се изработва от водоустойчиви материали, защото върху нея постоянно летят водни пръски. Често се използват специални МДФ – ламинирана или лакирана, като пиедестала може да бъде метален, от стъкло и пластмаса.