Ивънземни – Сами ли сме във Вселената?

Десетилетия напред съобщения за Неидентифицирани Летящи Обекти (НЛО) периодично се появяват в средствата за масова информация като поредна сензация, загадка или повод за нова фантастична хипотеза. Тези аномални природни явления съпътстват човечеството от началото на развитието му, влизат в неговите митове, оставят своята следа в религиите, за да се превърнат в една от провокациите на съвременната наука. Защото именно натрупващите се факти и доказателства за тяхното реално съществуване навеждат учените – изследователи на НЛО на парадоксалната мисъл: колкото повече опознаваме природата, толкова по-малко я разбираме. Растящите прояви и въздействия на НЛО определено ги превръщат в социокултурен феномен, свидетелстващ за достигането  на критичен праг за развитието на съвременната цивилизация. Разгадаването на тяхната природа недвусмислено налага преодоляване на класическите канони на нашата наука.

През последните години става все по-очевидно, че НЛО не могат да бъдат отречени като измислица, продукт на болно въображение или погрешно възприемане на естествените земни или небесни обекти. Споровете се концентрират върху вероятността те да са пратеници на чуждопланетна цивилизация или да идват от паралелен земен свят с други пространственовремеви измерения. Към второто допускане гравитират предположенията за още неоткрити земни енергийни форми на живот, както и за своеобразни пътешественици във времето – представители на високоразвитата цивилизация от далечното минало или изследователи от далечното бъдеще.  С бързото развитие на технологиите рязко се увеличава и броят на наблюденията на НЛО. В тази връзка скептиците защитават тезата, че повечето наблюдения са предизвикани от объркване със земни летящи обекти. По тяхно мнение НЛО са модерен феномен, който лесно може да бъде обяснен с прелитащи хеликоптери, самолети, стратосферни балони и спътници. Но по всяка вероятност те игнорират факта, че НЛО не се е появило едва през 20 век, а много преди това е смущавало нашите предци.

Още преди повече от 10000 години преди новата ера в днешните територии на Египет, Австралия, Перу, Бразилия и множество от населените острови в Тихи и Атлантически океан, съществуват сведения за присъствието на извънземни цивилизации сред хората. Тези сведения са пренесени във времето като легенди предавани сред хората от местното население.

Едно от ранните доказателства за НЛО е през ноември 1661 година.Човекът, видял НЛО се е казвал Албърт дьо Орвил. Видяното се е било случило в град Лхата. Вниманието му било привлечено от нещо, което се движело високо в небето. Отначало той си помислил, че това е непозната птица, която живеела в тази страна. Но предметът се приближил и приел формата на двойна китайска шапка, а докато летяла, бързо се въртяла, сякаш носена от вятъра. Предметът летял над града и после неочаквано изчезнал.Наблюдаван е небесен феномен наподобяващ Северно сияние. Събитието е било описано в английската хроника, чието заглавие се състояло от четири реда и започвало така: “Странни сигнали от небето…” В хрониката се съобщавало за небесни явления наблюдавани над Англия и Холандия, които днес наричаме НЛО.Летящи обекти са били наблюдавани в небето още преди първите полети на човека, следователно те не са могли да бъдат летателни апарати или метеорологични балони. Прелетели са над Флоренция, Лисабон, Швейцария, Франция, Германия, Китай, Уелс.

По време на Първата световна война през 1918 г. Над бойните полета в Европа НЛО са забелязани от войниците. По-късно част от войниците, които са разказали за видяното са били отведени и безследно изчезнали.След Втората световна война вече съществуват данни за осъществени контакти с извънземни. Не е документирано  кога са започнали тези контакти. Съществуват данни за не един случай на намерени разбити на земята или свалени от някоя армия летателни апарати и за пленени извънземни пасажери.

Сведенията за НЛО не намаляват през годините. Полека-лека се налага изводът, че те идват на ясно разграничаващи се “вълни”. Забелязват се върхове на активност през 1947, 1948, 1950 и през 1952 година. Данни постъпват от всякакви хора с най-различни професии, но най-често това са пилотите на самолети. През 1947 г. на 24 юни летецът Кен Арнолд се среща с група летящи обекти около Маунт Рейниър в щата Уошингтън. При опита си да опише маневрите на деветте дискообразни предмета, които е видял Арнолд казва, “… те се движеха като хвърлена във водата плоска чиния, която подскача по повърхността й…”. Неговото описание води до възникването на термина “летяща чиния”.

На 23 юли 1948 година в 2.45 часа след полунощ, при безоблачно небе и ясна луна  Чайлс забелязва, че към самолета му лети предмет, подобен на снаряд.  Пилотът прави рязък ляв завой и НЛО минава край самолета на разстояние около 200 метра. В този момент пилотът вижда, че предметът има форма на пура, метален на вид, без крила, но с нещо като “люкове” , от които излиза странна светлина.През 1952 година са се случили доста забележителни моменти с НЛО. На първо място измежду всички обаче следва да се спомене случая през нощта на 20 юли, когато седем НЛО навлизат в неприкосновеното въздушно пространство над Белия дом и Капитолия във Вашингтон, Колумбия. Обектите са засечени от радарите на три различни самолетни писти и са наблюдавани от земята по време на причудливите им маневри. Към един от тях изпращат прихващач. Бойния самолет приближава към светещия обект и в същия миг НЛО рязко набира скорост и изчезва.

На 13 август 1975 година сержантът от американските военновъздушни сили Чарлз Муди напуска своето жилище в 0,30 часа, за да отиде в пустинята, където да наблюдава дъжд от метеори. Но Муди напразно чака зад кормилото на колата. Вместо дъжд от “падащи звезди” изведнъж от небето се спуска обект с формата на шайба на около 100 метра от него).Учуден Муди разглежда необикновеното летящо тяло, което няма и най-малка прилика с известните типове самолети, които той добре познава от своята дългогодишна служба в страната и чужбина. Обектът пред него има диаметър около 18 метра, висок е около 7 метра и е частично осветен. След като достига височина от 5-7 метра над земята, изведнъж започва да се клати, стабилизира положението си и бавно се плъзга към колата на сержанта. Муди, бързо вдига стъклата на отворените прозорци и  се опитва да запали, но не успява. Той губи съзнание. Когато идва отново на себе си, успява да види чудноватия обект как се отдалечава и изчезва в небето.

През 1980 година  френското списание “Ла решер” публикува документ от бивш американски войник, член на екипажа, открил разбития извънземен кораб в покрайнините на село Азтец в Мексико. Той прилага и показанията на двама войскови лекари, които непосредствено след катастрофата, участвали в аутопсията на намереното същество. То било високо 90 см, главата представлявала 1/5 от цялото му тяло Потвърдена била липсата на гласни струни, език, зъби, черен дроб, бъбреци, панкреас и полови органи. Вместо кръв имало жълто-зеленикава течност, която при съприкосновение с въздуха се изпарявала, без да оставя следа. Интересното е, че подобен случай е регистриран и през 1947 година.

През 2001 г. в Родопите 38-годишен пловдивчанин откри череп с абсолютно неизвестна до сега форма. Васко Стамов – екстрасенс и биоенерготерапефт твърди, че този череп излъчва страшно силна енергия. “За мен и за всички които са го държали, това е извънземна форма на живот” – казва Стамов.

Досега не съществуват убедителни доказателства, че някои НЛО не са от извънземен произход. Точно обратното – данните от множество наблюдения на НЛО по най-убедителен начин свидетелстват в полза на извънземната хипотеза. По околни пътища  с далеч не убедителни представи за произход, се прави опит да се внуши, че НЛО не съществува. Редица документи и снимков материал, позволяват да бъдат установени някои основни факти свързани с НЛО.Ако НЛО са космически кораби на различни извънземни разумни представители логично е те да наблюдават планети, на които съществуват условия за живот и особено тези от тях, на които вече живеят разумни същества.