Ивайло Калфин: МВнР не е плащало хонорар от 170 000 лв.

Девет дни в Хонолулу, Хавайските острови – 18 хил. лв., осем дни в Орландо, Флорида – 20 000. Едноседмична конференция в Лас Вегас – 17 000, конгреси, бизнес разговори и срещи в Банкок, Дубай, Палм Бийч, Френската Ривиера. Общо 265 561 лв., пише в. „24 часа“ и уточнява, че това се посочва в справката за задграничните командировки и разходите, които само един чиновник от Министерството на външните работи е направил. И сам си е разписвал заповедите за пътуване в чужбина и отчетите. Този чиновник се казва Асен Македонов и до миналата година беше шеф на АДИС – Агенцията за дипломатическите имоти в страната.

Интервю на Росица Ангелова

Г-н Калфин, какъв е Вашият коментар за публикуваната информация във вестник“ 24 часа“?

Статията злоупотребява с доста факти и представя доста подвеждаща информация. Очевидно това е злонамерено и едностранно интерпретиране на някакви числа.

Какво конкретно не отговаря на истината?

Необективно и недопредставено е, че става въпрос за командировки в продължение на три години и половина на управителя на АДИС, като дружеството членува в три от най-големите организации за недвижими имоти в света, които имат свои мероприятия в цял свят. Членството на АДИС е било направено още при предишния директор.

Според публикацията МВнР е платило адвокатски хонорар от 170 хиляди лева по исково дело срещу АДИС?

Този хонорар не ми е известно да е плащан от МВнР. АДИС е самостоятелно търговско дружество. Действително за мен това беше скандално дело и скандално решение. На следващо място Асен Македонов не е чиновник на МВнР, той е управител на търговско дружество и въобще не е служител на министерството.

Тоест той не е бил на Ваше подчинение, така ли да разбирам?

Той е бил на мое подчинение, но не е държавен служител. Той е бил управител на търговско дружество.

Бил ли е длъжен да съгласува с Вас командировките и разходите за тях, по силата на нормативната база?

Не, не.

Кой е трябвало да ги одобри?

Един управител на търговско дружество сам решава за командировките в дружеството.

От гледна точка на разрешителния режим няма законово нарушение, така ли?

Точно така, да. Ако има някакви нередности, някой трябва да се обърне към счетоводството на АДИС, но търговското дружество и техните управители носят отговорност за командировките в дружеството, тъй като това не е част от държавната администрация.

Как ще коментирате твърдението, че с една от сделките, които Македонов е сключил от името на агенцията, на практика е кредитирал строителна фирма с над 1 милион евро за строеж на жилищна кооперация в Панчарево, а обектът дори не е имал нужните разрешителни за строеж?

Това са стари публикации, които бяха публикувани по други медии. Нищо ново не е казано в тази публикация, те се преповтарят с неща, които излизаха по няколко други вестника. Става въпрос за покупка за инвестиции от страна на АДИС в имот, който в крайна сметка ще бъде с висококачествени жилища за дипломати и който е далече под предлаганата цена. Така че, всички останали интерпретации …преди това беше писано, че някакви лихвени проценти там… общо взето доста объркана информация и пак казвам доста злонамерено поднесено, очевидно тенденциозно. Много странно, че преди публикацията не се търси становището на другата страна. Още по-странно е, че всички мотиви за уволнението на Асен Македонов продължават да са неясни. В смисъл, че те се появяват в медиите, но на няколкото писма, с които той е поискал да му бъде предоставен докладът от вътрешната проверка на външно министерство, не му е предоставен.\

Македонов от Вас ли е назначен?
Да, от мен и той беше назначен тогава, когато АДИС беше в едно много тежко финансово състояние, но в крайна сметка АДИС беше предаден в прекрасно финансово състояние без нито лев кредит и с 11 милиона лева по сметките.

С какво се е занимавал преди да го назначите за шеф на агенцията?
Той има доста дълъг опит в областта на туризма преди това.

Възможно ли е според Вас Македонов да е злоупотребявал с поста?
След като съм взел решение да бъде назначен за управител, аз съм преценил, че той може да изпълнява тези функции. Разбира се, ако е допуснал някои нарушения, има начин това нещо да се провери. Всеки носи отговорност за действията си.

Македонов е обвинен за злоупотреби в особено големи размери, очаква се Вие да бъдете извикан като свидетел по делото, притеснява ли Ви нещо?
Абсолютно нищо не ме притеснява. Притеснява ме, че прокуратурата и органите не се занимават с действително важните и значими проблеми, а със злонамерено поднесена информация, но разбира се, аз изцяло ще окажа съдействие да си свършат работата.

/КРОСС/