ИАРА принципно подкрепя позицията на Япония рибата тон да бъде включена в Конвенцията по международна търговия със застрашени видове

Извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Цунехару Такеда запозна изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев с позицията на Япония за забрана на международната търговия с атлантически червен тон.

Н.Пр. Цунехару Такеда представи подробно пред ръководството на ИАРА предложението за включване на червената риба тон в Приложение 1 към Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна. Това означава, че рибата тон ще се ползва със същата степен на защита като пандите и някои видове китове.  “Пасажите от риба тон рязко намаляха заради голямото търсене на този вид риба, предимно в Япония, където отива 80% от световния износ на риба тон, и заради строежа на кораби за риболов. Популацията на вида е намаляла под 15% от историческото му ниво, според изследване на експерти”, заяви по време на срещата Н.Пр. Цунехару Такеда.

Посланик Такеда поиска подкрепа от България за защита на това предложение с цел постигане на обща позиция на страните-членки от ЕС за следващото заседание на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES), което ще се проведе между 13 и 25 март 2010 г. в Доха, Катар.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев заяви, че ИАРА принципно подкрепя позицията на Япония и ще запознае и Министерство на земеделието и храните и други институции за излизане на единна позиция на България относно забраната за търговски улов на червен тон в Атлантическия океан и Средиземно море.

По време на срещата г-н Недев представи пред извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Цунехару Такеда и приоритетите в дейността на агенцията, като ускоряване усвояването на средства по Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” и борбата с бракониерите. Явор Недев подчерта, че в края на месеца предстои отваряне на 14 мерки по европейската програма и очаква тя ефективно да заработи.

Двамата обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество в областта на рибарството, както и осъществяване на бизнес контакти на ниво производители и износители на продукти от риболов и аквакултури.

CITES – Конвенция по международната търговия със застрашени видове

CITES представлява международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях.

Пълното име на конвенцията е Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, но е по-известна като CITES (или още като Вашингтонска Конвенция). Конвенцията е подписана във Вашингтон през 1973 г. и влиза в сила на 01.07.1975 г. Понастоящем 173 страни са се присъединили към Конвенцията. Една от тях е България, за която конвенцията влиза в сила през 1991 г.