Зъбите на бременните се нуждаят от специални грижи

Знае се, че бъдещите майки трябва да пазят зъбите си, защото всяка бременност поставя на изпитание преди всичко тях.

Разбира се, че плодът изсмуква калция от организма на майка си, за да зареди собствената си костна система. Основната опасност обаче е, че по време на бременността женският организъм е в хормонален дисбаланс и процесът на усвояване на минералите и микроелементите от храната е нарушен.

Натрупването на налепи върху зъбите например става по-бързо. Затова на бременните се препоръчва да си мият зъбите след всяко хранене.

Случва се венците на бъдещите майки да кървят, въпреки че същите жени преди това не са имали подобни проблеми. В такъв случай веднага четката за зъби трябва да се смени с по-мека и да се вземе зъбната паста „Парадонтекс“ (в състава й влизат 6 вида лечебни растения), както и други пасти с билкови прибавки, укрепващи венците.

За твърдата тъкан на зъбите се препоръчват пастите, обогатени с флуор. Добър противокариесен ефект имат повечето разновидности на пастата „Колгейт“.

Бременните трябва да забравят за различните избелващи пасти. Те обикновено смъкват част от клетките на емайла и така частично разграждат зъбите.

Има и специални храни за зъбите, които са два пъти по-препоръчителни за бъдещите майки.

В спанака, зелените салати, нетлъстата риба (морската) и в зеления чай флуорът е в голямо количество. Много полезно за зъбите е след ядене да се хрусне прясно морковче, репичка, необелена ябълка или лист зелена салата. /chudesa.net