Зодия СКОРПИОН – хороскоп

За астрологията термините “мъжко” и “женско” начало имат друг, различен смисъл от този, който ние влагаме във всекидневието си.
Познанието за звездите, което ни помага да разгадаваме природата на хората, без да накърняваме техния суверенитет и право на тайни, залага най-вече на единството на света, което се крепи на взаимнопроникващата сила на полярностите.
По смисъла на ритмично единство – след топло идва студено, след влажно – сухо, след мъжко – женско, зодиакалните знаци се редуват, изразявайки характеристиките на всички тези различни начала.
“Пасивни” (женски) са Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби, докато останалите: Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей, съставляват “активната” (мъжка) половина от Зодиака.
Скорпионът е осмият знак, чиито дом Слънцето посещава през октомври – ноември. Той е подвластен на най-войнствената планета, Марс, но в астрологичната класификация е определен като “пасивен”, женски.
Видимо е, че между тези две характеристики има противоречие. Родените под знака на Скорпион обаче умело съчетават противоположностите. Те могат да се притаяват, след което с непоклатима категоричност да налагат решенията си.  Силата на вълната от енергия, която излъчва Скорпионът обикновено най-ярко присъства при дамите, родени под знака. Може би защото точно тяхната миловидна външна пасивност не предполага изригването на такъв вулкан от страсти и желания, който може да се излее срещу всеки, дръзнал да им се противопостави.
Първопричината за външната пасивност и вътрешната активност на родените под знака на Скорпион, се крие в природата на съчетанието между пасивния характер на Слънцето и активността на Марс.
Слънчевата енергия, която те успяват да акумулират, не е достатъчно силна и може би затова те бързат да изявяват себе си още през първата половина на живота си, страхувайки се, че ще отслабва с годините. Този страх кореспондира с уплахата пред смъртта, вменена от премеждията на война Марс.
Скорпионите най-трудно от всички знаци асимилират мисълта за тленност и преходността на своя земен път. Вероятно образът на силния и дълголетен скорпион, дал името на това съзвездие, обърква представите им за границите между живота и смъртта.
И тогава, в борбата за живота, им остава само едно оръжие – любовта. Чрез нея те се надяват да победят смъртта. Нали в недрата на любовта се ражда новият живот, потомството и чрез него се подсигурява безконечността от превъплъщения и прераждания. За Скорпиона – да властваш и да обичаш, са синонимни понятия. Чрез проявите им под екстремална форма, те употребяват властта си – власт над всичко и над всички.