Значението на медта за човешкия организъм

При съставянето на хороскопи древните астролози са отчитали и влиянието на медта, желязото и други­те метали върху здравето на конкретния индивид. Недостигът на мед в организма води до нарушаване на обмяната на веществата, а също така се затрудня­ва и усвояването на желязото. Медта повишава съп­ротивлението на клетките срещу различните бакте­рии и вируси, с които е пълен нашият организъм. Още в началото на XX век учените доказват, че мед­та за 6 дни убива дифтерийната бактерия, за 18 часа — тифозната, а за 3 дни — стафилококите.

В миналото хората, които носели медни украше­ния или работели с мед, не се разболявали от холера и чума.

Циганите-чергари, без да са били запознати с бактерицидните свойства на медта, носели от деца мед­ни пръстени, гривни, колани или обръчи за глава. Неслучайно паралитиците и инфекциозно болните са рядкост сред циганите.

Авицена е съветвал при счупване на крайник да се пие мед на прах. На новородените са слагали медни гривни срещу рахит и епилепсия. Древногръцкият лекар Емпедркъл е носел медни сандали. Хората, чи­ито професии са свързани с обработката на мед, не боледуват от рак.

Медта и желязото са необходими за кръвообразуването. Лицата на хора, страдащи от недостиг на тези микроелементи, се зачервяват при всяка рязка смяна на температурите. Отвесната линия между веждите е сигнал за нарушена обмяна в черния дроб (тя показ­ва, че в стомашно-чревния тракт не се изработва ви­тамин В). Ако отвесната черта е повече вдясно — има нарушение на черния дроб, а ако е вляво — на­рушение на далака. Тези сигнали не бива да убягват от вниманието ви. При подрастващите се препоръчва след по-голямо физическо натоварване (особено със­тезание по бягане, когато далакът изхвърля допълни­телно количество кръв) да се правят медни аплика­ции. Те не само ще премахнат спазмите, но и ще по­могнат на далака да се освободи от остарелите еритроцити, натрупани в него.

Всяка болка е сигнал за някакво нарушение, за липсата на нещо в организма. Много лесно е да се установи дали тялото ни има нужда от мед. През нощта връзваме на ръката си медна пластинка или монета, а на сутринта я отвързваме. Ако монетата не се отлепва и кожата под нея е позеленяла, страдаме от недостиг на мед и можем да започнем лечение. Болката в горната част на тила също е сигнал за не­достиг на този елемент, а и за изменения в стомаш­но-чревния тракт. Смята се, че медта унищожава с биополето си вирусите и едноклетъчните паразити, които се развиват в костите, порестата съединителна тъкан и мускулите.

Ако носите медна гривна на ръката или глезена, не бива да съединявате краищата й: така тежките биоенергетични заряди се освобождават. При болки в единия крак в продължение на месец преди лягане слагайте медна гривна на здравия крак, след което още един месец носете гривната на другия крак. Мой познат, народен лечител, ми подари преди време медна пластинка с дупчици. Разбрах, че мога да я но­ся по цял месец, без да я свалям. През дупките изли­зат газовете, ексудатите, черната енергия. С такава пластинка прекрасно се лекуват болни бъбреци, че­рен дроб, радикулит.