Златна пръчица, златник, горски еичец — Solidago virga aurea L. Сем. Сложноцветни — Compositae

Разпространение. Среща се из цялата страна по горите, скалистите места и храсталаците.

Описание. Многогодишно тревисто растение с високо до 1 м стъбло, разклонено в горната си част. Коренището обикновено е хоризонтално с множество нишковидни коренчета. Листата са последователни, като долните са с дълги дръжки, яйцевидни или елипсовидни и са назъбени. Горните са ланцетни, с къси дръжки или приседнали. Цветовете са златистожълти, събрани в съцветия кошнички, групирани на върха на стъблото в метловидни съцветия. Периферните цветове са женски, а средните — тръбести и херма-фродитни, с 5 тичинки. Плодът е ресничеста хвърчилка. Медоносно растение.

Използуваема част. Стръковете на растението, брани през време на цъфтежа, юни—август. Сушат се на сянка или в су­шилня до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят на стъблото и листата и жълт на цветовете, без миризма и с горчив вкус. Допу­стима влажност 12%. Опакова се в бали или чували. Запазва се в сухи и проветриви помещения.

Химичен състав. Неизучени алкалоиди, сапонини, дъ­билни вещества, етерично масло, горчила, слуз, смоли, багрило, витамин С и др.

Лечебно д.е йствие и приложение. Билката при­тежава подчертано пикочогонно и затягащо (противодиарично) дей­ствие. Проявява и кръвоспиращи свойства. Прилага се като сред­ство при бъбречни страдания (хронични нефрити, албумин, уре-миен задух), при застой на течности в организма, увеличение на простатата, диарии, захарна болест, кръвохрачене и др.

Българската народна медицина препоръчва златната пръчица при чернодробни заболявания, неволно напикаване, силна и про­дължителна менструация и др. Външно тя се прилага за пиене и жабурене заедно с растението мокреш (Nasturtium officinalis R. Br.) при разклатени зъби. Пресни или изсушени листа се използуват за налагане на гнойни рани. Във ветеринарната медицина намира приложение като отвара при диария и трудно уриниране при до­битъка.

Начин на употреба. 2 супени лъжици от билката се за­ливат с 500 г вряла вода да киснат 2 часа. Прецедената запарка се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.