Зимната обстановка затруднява движението на тировете от Румъния за България

С около пет сантиметра се е увеличила снежната покривка през изминалото денонощие на места в страната, каза за БТА Анастасия Стойчева, дежурен синоптик в НИМХ към БАН. Натрупалият сняг в Силистра е 36 сантиметра, а в Русе – 34 сантиметра.

Тировете, пътуващи от Румъния за България през ГКПП Оряхово – Бекет не могат да преминат заради лошите атмосферни условия, съобщиха за Дарик от пункта. По тяхна информация, фериботът от Румъния е пристигнал празен и не се пропускат тирове заради силен снеговалеж и навявания. От българска страна няма проблем с преминаването, няма и забавяне.

До 9.00 ч. в понеделник са въведени ограничения при пътуването на превозни средства в Южна Румъния, съобщиха от Министерството на външните работи, позовавайки се на информация от румънските метеоролози и от румънската пътна полиция. Обявен е „оранжев код“ при пътуване в Румъния в областите Гюргево, Вълча, Кълъраш, Телеорман, Долж, Олт. Очаква се снежната покривка там да достигне 30-40 см. Забранява се движението на всички автомобили с тегло над 3,5 т. Предвижда се обилен снеговалеж и в областите Банат, Олтения, Мунтения, Добруджа и Южна Молдова. Препоръчва се на българските граждани да не предприемат пътувания, освен по неотложни причини./DarikNews/