Зехтин за красота

Познат още от древните гърци, от преди 6000 години, днес зехтинът се използва в състава на различни козметични продукти – при различни маски и тоници за кожа, коса и нокти, защото прави кожата гладка, мека и красива.

Неговата популярност е проста за обяснение – маслото от зехтин е полинаситена мазнина, богата на антиоксиданти, витамини и други биологически активни вещества. Наричат го „течното злато”, „храна на боговете”, тъй като той е добро средство за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, диабета и затлъстяването, намалява холестерина, прави кръвоносните съдове по-еластични. Витамините A, D, K и Е укрепват костите и мускулите. Фенолите забавят процеса на стареене и укрепват имунната система. Линолова киселина помага за по-бързото заздравяване на раните, Има леко разхлабващо действие върху стомаха.

Зехтинът е прекрасно козметично средство практически за всеки тип кожа, но особено за суха кожа и суха коса.

В домашни условия лесно може да поглезите кожата си със зехтин, като за всички тях важи правилото: маската стои на лицето 15-20 минути, след което се измива с хладка вода.

Много е важно ежедневното почистване на лицето!
Можете да кипнете вода, да натопите в нея тампонче памук и после да го потопите в зехтин. С него изтъркайте кожата на лицето, шията и деколтето. След 2-3 минути с помощта на салфетка отстранете остатъка от зехтина или измийте с топла вода.

Ето няколко рецепти за маски, които може да си направите в домашни условия:

Маска за всеки тип кожа, но особено ефективна при уморена и отпусната
1 ч.л. зехтин, 1 ч.л. морковен сок (краставичен, картофен, ябълков), 1 ч.л. сметана или кисело мляко, 1 ч.л. суха мая, 1ч.л. лимонов сок

Почистваща и избелваща, стягаща порите маска
2 с.л. зехтин, 2 с.л. хума, 1 с.л. лимонов сок, няколко капки масло от мента или 1 ч.л. сок от магданоз. Смесете глината и зехтина, докато се получи паста. Добавете лимоновия сок и маслото от мента.

Четете още във Fashion.bg