Зеленчуци помагащи на зрението

Спанак
Според Американската Офталмологична асоциация само 29% от американците използват храната като метод за справяне с проблемите с очите или загубата на зрение.
Анкета показва, че повече от половината американци смята морковите за най-полезния зеленчук за очите. Но се оказва,че спанака и другите зеленолистни зеленчуци са един от най-добрите помощници на очите. Те съдържат големи количества лутеин и зеаксантин – два много важни за доброто зрение антоксданта.
Ако похапвате по-често спанак ще намалите риска от заболявания на очите, като например макулна дегенерация, заболяване на ретината засягащо предимно възрастните хора, което причинява прогресивна загуба на централно зрение. От това заболяване страдат около 43 милиона американци. За да имате здрави очи трябва да приемат по 10 мг лутеин на ден или по една чаша спанак четири пъти седмично. (сготвеният спанак се обработва от организма по-лесно, отколкото суровия).
Спанака предпазва и от катаракта.

Зеле
Зелето съдържа полезните за очите витамини А, С и В6, както и магнезий, фибри, калций, мед и калий. Според СЗО зелето има повече хранителни вещества и по-малко калории от почти всички останали храни. Зелето е незаменим източник на витамин С, само една чаша от зеленчука ни доставя 88.5% от дневната доза витамин С. Освен това съдържа много витамин А, поради високата си концентрация на бета каротин. Според изследване направено сред 50 000 медицински сестри на възраст между 47 и 60 години при консумацията на зеле намалява с 39% вероятността от катаракта.

Картофи
Картофите произхождат от Южна Америка и се отглеждат от хиляди години. Те са зеленчук богат на калций, фибри, бетакаротин, витамин С, витамин В6. През 1992 година при сравнение между картофите и другите зеленчуци става ясно, че картофите печелят първо място по съдържание на витамин А и бетакоротин със 184 точки със 100 повече от зеленчука класиран на второ място.
Картофите притежават невероятно количество протеини, които са мощен антиоксидант. Освен това спомагат за премахване на токсините, повишаване на имунитета и чрез антиоксидантите се борят успешно със свободните радикали. /Отслабване