За първи път – бъбречни трансплантации от жив донор във Варна

На 22 и 23 юни в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна бяха извършени първите три бъбречни трансплантации от жив донор под ръководството доц. Александър Хинев, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Трансплантациите са осъществени със съдействието на проф. Даниел Кандинас – ръководител на Клиника по висцерална и трансплантационна хирургия при Университетска болница „Инзелшпитал”–Берн. Екипът, подготвил и извършил всички манипулации, се състои от близо 30 човека – нефролози, имунолози, анестезиолози, микробиолози и други специалисти.

Трансплантираните пациенти – жена – на 41 г. и двама мъже – на 31 и 47 г., и техните донори са в добро състояние. Присадените бъбреци работят много добре и успешно изпълняват функциите си..

Извършените трансплантации са успешна реализация на международен проект между Университетската болница „Св. Марина” – Варна и Университетската болница „Инзелшпитал” – Берн, Швейцария. Ръководител на проекта от българска страна е директорът на „Св.Марина” проф. Красимир Иванов, а от швейцарска – проф. Даниел Кандинас. Съвместната работа на лекарите от двете университетски болници ще продължи и в бъдеще. В изпълнение на проекта се предвижда подготовка на екипи и извършване на чернодробна трансплантация.

Подобни проекти и осъществени успешни трансплантации имат пълната подкрепа на Министерството на здравеопазването и са важна част от провеждана политика за развитие на донорството и трансплантациите. Министерството оказва и необходимата финансова подкрепа на болниците и екипите, които извършват трансплантация на органи, действащият Закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки и издадените към него наредби отговарят напълно на съвременните изисквания за европейски норми и медицински стандарти. /БЛИЦ