За месец полицията разкри четири групи, извършвали кражби от автомобили и търговски обекти във Видин и региона

Групата е задържана вчера рано сутринта на изхода на с.Медешевци. Полицаи на РУМВР-Кулата спрели за проверка лек автомобил “Опел Астра” с видинска регистрация. Колата управлявал видинчанинът С.К./24г./, а с него пътували 30-годишната В.Н. и още трима мъже. Докато течала проверката, при която в багажника на опела било открито голямо количество хранителни продукти, тримата побягнали. Служителите на реда задържали шофьора и дамата, последвало едночасово преследване в полето, при което  “бегълците” 28-годишните видинчани А.Д. и С.Б. и връстникът им Р.Р. от с.Арчар също попаднали в полицейския капан.
При разследването се изяснило, че петимата са автори на множество кражби, извършени от магазини за хранителни стоки в околните села – Водна, Бранковци, Рабиша, Острокапци, Ярловица, Ивановци, Гайтанци и Кладоруб –  престъпления, за които са образувани досъдебни производства в Районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула.. Последната била от магазин в с. Медешевци – те изкъртили ламарина от входна врата, проникнали в търговския обект и си тръгнали оттам с 26 кг месо, натурални сокове, консерви, бира, кашу, вафли, бисквити и други хранителни продукти. При претърсвания в домовете им във Видин били открити голямо количество от откраднатите продукти – от сапуни, праха за пране, шампоани, до боб, олио, сирене, брашно,самобръсначки, четки за зъби, чорапи, бански.
С прокурорско постановление четиримата мъже, които са криминално проявени и осъждани, са задържани за срок до 72 часа и са приведени в областното звено “Следствени арести” – Видин. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.
В кулската полиция е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.195 от НК. /прилагаме снимки/.
***
През последните три месеца на територията на гр.Видин и в села от областта бяха регистрирани десетки имуществени посегателства – кражби на части и вещи от автомобили; кражби от търговски обекти и кражби на битови вещи от частни домове. Бяха регистрирани и последователно извършени грабежи на дамски чанти с пари, документи и мобилни телефони. Бе извършен анализ на динамиката в оперативната обстановка.В резултат на предприетите действия на полицията до момента са установени четири групи, които в различно съучастие са извършили част от регистрираните престъпления. Продължават процесуално-следствените действия по образуваните досъдебни производства. Противодействието, предотвратяването и разследването на кражбите и грабежите остава сред основните приоритети в работата на ОДМВР-Видин.
Припомняме, че на 21 ноември около обяд видинските полицаи задържаха двама криминално проявени и осъждани видинчани, уличени в извършването на поредица от кражби на части и вещи от автомобили, паркирани пред домове на собственици в различни комплекси на областния град. Тогава третият им съучастник успя да избяга, но същата вечер бе установен и задържан от органите на реда. В актива си тримата са записали голям брой  посегателства, извършени през последните месеци. В началото на декември полицаите разкриха още две групи, осъществили посегателства от търговски обекти във Видин. Други трима жители на областния град бяха уличени в извършването на кражба на инструменти от строителен магазин в града.